AirAsia-flys sorte bokse endnu ikke fundet

Høje bølger gør det svært at bjærge store vragdele fra det nedstyrtede AirAsia-fly. De sorte bokse er endnu ikke fundet.

Ligene af 34 af de 162 personer, der var ombord på det AirAsia Indonesia-fly, som forsvandt søndag den 28. december sidste år, er nu blevet bjærget fra havet nær øen Borneo. Og myndighederne har lokaliseret fem store vragrester på havbunden. Den største vragdel er næsten 10 meter langt. Det er dog ikke lykkedes at få vragresterne bjærget, ligesom flyets sorte bokse heller ikke er fundet endnu. Rednings- og bjærgningsarbejdet besværliggøres af stærk strøm og høje bølger.

Airbus A320-flyet var omtrent halvvejs på sin flyvning fra Surabaya i Indonesien til Singapore søndag morgen, da det pludselig forsvandt fra flyvekontrollens radarer uden at have afgivet et nødopkald. Inden flyet forsvandt havde piloterne bedt om lov til at stige for at undgå tordenbyger. Det ønske var blevet afvist af flyvekontrollen.

Henover weekenden kom det blandt andet frem, at flyets piloter ikke havde fået en vejrudsigt for ruten inden de lettede, sådan som de ifølge reglerne skal have det. Ifølge Singapore-avisen The Sunday Times indhentede AirAsia Indonesias operationscenter først en vejrudsigt fra Indonesiens meteorologiske institut 43 minutter efter, at flyet forsvandt klokken 06.17 lokal tid søndag morgen.

Flyet lettede klokken 05.35, og efter reglerne skulle piloterne senest 10 minutter før afgang have fået en aktuel vejrudsigt for området.

Is var årsagen
Det er endnu for tidligt at sige noget om årsagen til flyets forsvinden, da de sorte bokse, som registrerer flyets højde, fart og lignende samt optager lyden i cockpittet, endnu ikke er fundet. Indonesiens meteorologiske institut kom dog lørdag med en vurdering der hed, at det formentlig var is, der havde forårsaget flystyrtet. Det skete på baggrund af analyser af vejret i området på ulykkestidspunktet.

Flere af de 34 omkomne, som er blevet bjærget på nuværende tidspunkt, havde redningsveste på. Ligesom nogle sad fastspændt i flysæder.

Seks fly, 14 helikoptere og 27 skibe deltager i eftersøgningen. Desuden er mere end 80 dykkere i sving. De skal i de kommende dage undersøge de store vragdele på havbunden nærmere.

Øverst: AirAsia-flyet i Singapore i 2011. Foto: Aero Icarus / Wikimedia Commons

Nederst: Kort over området, hvor flyet forsvandt og hvor vragresterne er blevet fundet. Kreditering: Andrew Heneen.