AirBaltic Bombardier CS300 (Foto: Bombardier Commercial Aircraft)

AirBaltic køber 30 nye fly

Lettiske airBaltic har underskrevet en købsaftale på 30 nye Bombardier CS300 og bliver dermed verdens næststørste operatør af C-series flyene.

Det lader til, at det Riga-baserede flyselskab airBaltic har fundet det helt rette fly til selskabets fortsatte ekspansion. Det er det 145-sæder store CS300-fly fra den canadiske flyproducent Bombardier.

Tilbage i december 2012 afgav airBaltic oprindeligt en ordre på 10 Bombardier CS300 med option på yderligere 10 fly af samme type. Disse optioner blev udnyttet med tre fly i 2014 og syv i 2016, og nu slår det lettiske flyselskab til igen. I dag er der afgivet en fast ordre på ikke mindre end 30 nye CS300 med option på yderligere 30.

Dermed kommer airBaltic op på 50 Bombardier CS300 i fast ordre samt option på yderligere 30, og dermed bliver selskabet Europas største operatør af C-series flyene fra Bombardier samt verdens næststørste operatør efter Delta Air Lines, der har en fast bestilling på 75 fly.

På vej mod enhedsflåde
Flyene anskaffes som et led i den nye Destination 2025-strategiplan, der afløser Horizon 2021-planen. En vigtig del af denne plan er udvidelsen til en større flåde af CS300-fly, som er bedste egnede til det marked, som airBaltic opererer i.

“Med dokumenterede brændstofbesparelser på 22 procent, spiller flytypen en vital rolle i holde vores operative omkostninger på et lavt niveau. I 2017 gennemlevede vi en enestående vækst og viste verden, hvilke unikke egenskaber og komfort, som dette innovative fly har. Vi har succesfuldt gennemført vores flådemodernisering, og det glæder os at kunne udvide vores flåde med op til 80 CS300-fly, mens vi udfaser andre flytyper i de kommende tre år,” siger Martin Gauss, er der koncernchef for airBaltic.

Det betyder, at airBaltic vinker farvel til de ældre Boeing 737-fly, mens Q400-turbopropflyene fra Bombardier formentlig går samme vej, når leasingaftalerne på de første otte af 12 fly udløber i 2020.

Største ordre i Letlands historie
Den fremtidige strategi, der er forankret i Destination 2025 handler om ekspansion af rutenetværket fra alle tre baltiske lande, henholdsvis Letland, Estland og Litauen til primært europæiske storbyer. Med enhedsflåden af CS300-fly vil airBaltic være i en god position til at kunne lade strategien få vinger, der bærer.

Værdien af ordren på 30 nye Bombardier CS300 er 2,6 milliarder dollars i listepriser, hvilket svarer til 18,5 milliarder danske kroner. Det er samtidig den største investering i Letlands historie.

“2017 var det mest succesfulde år i airBaltics historie, og selskabet leverede eksceptionelle operationelle og finansielle resultater. Det er et godt bevis på en succesfuld strategi og forretningsmodel for flyselskabet. Den nye ordre er den største investering i Letlands historie og spiller en vigtig rolle i udviklingen af infrastrukturen i den baltiske region med vidtrækkende betydning for eksport, økonomi og jobskabelse,” siger Uldis Augulis, der er transportminister i Letland.

AirBaltic tilbyder i dag 70 ruter fra Riga, Tallinn og Vilnius til destinationer i Skandinavien, Europa, SNG-landene og Mellemøsten. Den lettiske stat ejer 80 procent af selskabet, mens den danske Jet Time-ejer Lars Thuesen har de resterende 20 procent af aktierne i selskabet.

 

Relaterede artikler:

Rekordoverskud hos airBaltic

AirBaltics nye CS300-fly var midlertidigt på jorden

AirBaltic vil udskifte Q400-flyene

Verdenspremiere på Bombardier CS300 med hangarfest