AirBaltic reducerer flåden med 10 fly

Letlands regering har netop godkendt kapitalforhøjelsen i airBaltic. Dermed får det lettiske luftfartsselskab mulighed for at strømline flåden med nye Bombardier Q400NG og enten NetxtGeneration fly af typerne Boeing 737 eller Airbus A320. I alt forsvinder fly ud af flåden i 2012.

Fremtiden tegner sig efterhånden mere lys for det letttiske luftfartsselskab airBaltic.

Selskabet har i mange måneder været fanget i en opslidende konflikt mellem den tidligere medejer og topchef, tyske Bertolt Flick på den ene side og den lettiske regering på den anden side.

Den lettiske regering stillede som betingelse for en nødvendig kapitaludvidelse, at Bertolt Flick skulle fratræde som chef for selskabet.

Det skete for nylig, og efter indsættelsen af Martin Gauss som ny Chief Executive Officer nyder airBaltic igen tillid hos den lettiske regering.

I sidste uge godkendte regeringen såledesen kapitalforhøjelse på 57,6 millioner lat, hvilket svarer til ca. 615 millioner danske kroner. Dermed skulle fremtiden være sikret for selskabet, ligesom den tiltrængte moderninsering af flyflåden kan igangsættes.

“AirBaltic præsenterede tre udviklingsmuligheder for regeringen. Regeringens beslutning sætter airBaltic i stand til at stabilisere og omstrukturere forretningen, således at den fremtidige vækst kan sikres. AirBaltic er i øjeblikket i færd med at lægge sidste hånd på en forretningsplan, der omfatter en flådefornyelse og tilpasning af rutenetværket,“fortæller Martin Gauss, der er selskabets Chief Executive Officer.

Kun to flytyper fremover

Flådefornyelsen betyder helt specifikt, at airBaltic i fremtiden vil operere to typer fly, henholdsvis Bombardier Q400 NextGen turbopropfly og de nyeste versioner af enten Airbus A320 eller Boeing 737. Beslutningen betyder, at airBaltic i 2012 forventes at operere i alt 24 fly.

Det er 10 færre fly end i den nuværende flåde, der består af 14 ældre Boeing 737-fly i versionerne 300 og 500. Herudover beskæftiges to Boeing 757-200 fly, 8 Bombardier Q400 samt 10 fly af typen Fokker F50.

Antageligt er det Fokker F50-flyene, der ventes taget ud af produktion i løbet af 2012 og eventuelt også selskabets Boeing 757-fly. To Fokker F50-fly er i øjeblikket udlejet til henholdsvis Ukraine International Airlines og svenske Skyways.

AirBaltic flyver til over 60 destinationer fra selskabets base i Riga. TilKøbenhavns Lufthavnflyves der i sommertrafikprogrammet tre gange dagligt i code-share samarbejde med både SAS og svenske Skyways. Til Billund har airBaltic daglig forbindelse i højsæsonen, mens der i yderperioderne af sommertrafikprogrammet er mellem 4 og 5 ugentlige afgange til den vestdanske lufthavn.