AirBaltics Bombardier CS300 blev afsløret ved et stort releaseparty i december 2016. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

AirBaltic sætter nye rekorder

Alt peger på, at 2017 bliver det største år nogensinde, siden airBaltic blev etableret i 1995.

Ledelsen i det lettiske flyselskab airBaltic har svært ved at få armene ned. Måned efter måned har man i året kunnet rapportere om passagerrekorder, og noget tyder da også på, at 2017 bliver det største år nogensinde i selskabets 22 år lange historie.

Sædvanligvis er det kun de store europæiske lavprisflyselskaber, der kan præsentere tocifrede vækstrater måned efter måned, men det er netop hvad airBaltic har præsteret i år.

I august rejste således 386.597 passagerer med airBaltic, hvilket var 21 procent flere end i samme måned året, og det var samtidig tredje måned i træk, hvor der blev sat rekord med det største antal passagerer nogensinde i en enkelt måned. I årets første otte måneder har det lettiske flyselskab haft 2.345.371 passagerer ombord på flyene, og det svarer til en samlet stigning på 20 procent.

Samtidig er belægningen år til dato steget med to procentpoint fra 75,7 til 77,7 procent, og i august løftede belægningen sig fra 83,4 til 85,8 procent.

“Vi har oplevet tre meget stærke og succesfulde sommermåneder. Med en større flåde har vi gennemført 16 procent flere flyvninger. Normalt vil belægningen falde, når man indsætter større fly. Vi har formået at øge begge del. Vores belægningsprocent var i juli og august den højeste i selskabets historie,” siger Martin Gauss, der er administrerende direktør for airBaltic.

Syv af 20 nye fly leveret
Hovedmarkederne er Europa, Skandinavien, Rusland, SNG (Fællesskabet af uafhængige Stater) og Mellemøsten, og Danmark betjener airBaltic med tre daglige afgange mellem Riga og København samt daglige flyvninger mellem Riga og Billund.

Succesen hænger sammen med udvidelsen af flåden med de nye Bombardier CS300-fly, der indtil videre er modtaget syv eksemplarer af. Samlet har det lettiske flyselskab bestilt 20 fly af denne type.

Udover de nye CS300-fly opererer airBaltic 11 ældre Boeing 737´ere, der i dag har en gennemsnitsalder på 20,6 år. Endelig er der 12 Bombardier Dash 8-Q400, som i gennemsnit blot er 6,5 år gamle. Alligevel er airBaltic ved at forberede en udskiftning af Q400-flyene i løbet af nogle år, da man ønsker at konvertere til en ren jetflåde.

AirBaltic har i dag den lettiske stat som hovedaktionær med 80 procent af kapitalen, mens den danske Jet Time-ejer Lars Thuesen i april købte 20 procent af aktierne i flyselskabet. Det forventes, at en ny medejer vil blive præsenteret i begyndelsen af 2018, da den lettiske stat er i gang med at finde en industriel aktør, der ønsker at være med til at udvikle flyselskabet.

 

Relaterede artikler:

AirBaltic sætter bemærkelsesværdig rekord

AirBaltic vil udskifte Q400-flyene

Lars Thuesen har købt 20 procent af airBaltic

AirBaltic i nyt skandinavisk samarbejde

SAS opsiger codeshare med airBaltic