Airbus A321LR (Foto: Bengt Lange)

Airbus A321LR fra Seychellerne til Toulouse på 11 timer

Airbus har sat rekord med den kommende langtrækkende udgave af A321 ved at flyve 7.610 kilometer nonstop. Dansk-lettiske Primera Air bliver lanceringskunde.

Airbus er i gang med det omfattende testprogram for A321LR, der er en langtrækkende udgave af det store mellemdistancefly.

Den 15. testflyvning fandt sted langfredag, hvor flyet som rutenummer AIB785 gennemførte den 7.610 kilometer lange flyrejse fra Victoria Seychelles International Airport til Toulouse i Sydfrankrig på 10 timer og 51 minutter. Det var samtidig den længste flyvning i det samlede testprogram.

Flyvningen blev gennemført i kraftig modvind, hvorfor der blev holdt en gennemsnitshastighed mellem 370 og 420 knob (685 til 775 kilometer/timen, red.). for at teste rækkevidden.

Til sammenligning gennemføres en flyvning fra Seychellerne til Paris-CDG på 10 timer og 15 minutter med en Airbus A340.

162 virtuelle passagerer
Testflyet var, ifølge Air Transport World, udstyret med tre ekstra tanke, således at det var muligt at tanke 26 tons brændstof inden flyvningen. Herudover var der 16 besætningsmedlemmer samt 162 virtuelle passagerer. ‘Passagererne’ var plasticrør fyldt med vand og opvarmet til den menneskelige kropstemperatur, så det var muligt at simulere kabinemiljøet, når der var så mange passagerer i kabinen på den lange flyvning.

En ekstra dimension var, at flyvningen blev foretaget fra et miljø med varmt og fugtigt klima, og herefter gennem næsten 11 timer ved en højde på 38.000 fod (11.585 meter), inden landing i en relativt afkølet temperatur på ni grader i den sydfranske lufthavn.

Ifølge en talsmand fra Airbus blev forventingerne fuldt ud indfriet, hvad angår brændstofforbrug og kabinekomfort.

I næste uge skal testflyet til Kiruna i det nordlige Sverige, hvor der venter flere udfordrende tests.

Første fly leveres inden årets udgang, og lanceringskunde er dansk-lettiske Primera Air, der har valgt en konfiguration med 198 sæder. Norwegian har i øvrigt også bestilt 30 eksemplarer af det langtrækkende mellemdistancefly, mens SAS stadig ovevejer, inden en endelig ordre på 40 fly hos Airbus ventes afgivet i de kommende uger eller måneder.

 

Relaterede artikler:

Her er Primeras nye danske Airbus A321neo-fly

Norwegian vil flyve til Washington med A321LR

A321neo på USA-ruter fra Storbritannien

SAS overvejer langtrækkende A321-fly

Her er Norwegians kommende A321-ruter