ALPA: ‘Stop ulven i fåreklæder’

Den amerikanske pilotorganisation ALPA fortsætter sit korstog med Norwegian. Sammen med amerikanske flyselskaber har man igangsat en kampagne, der indtil videre har indbragt flere end 30.000 underskrifter.

Presset øges på det amerikanske transportministerium (DOT) fra de amerikanske piloter og flyselskaber. Siden den 4. december sidste år har en ansøgning fra Norwegian Air International (NAI) om beflyvningstilladelse af USA ligget til behandling hos DOT, og de amerikanske piloter kæmper med alle tænkelige midler for at stikke en kæp i hjulet for Norwegians irske datterselskab.

Det seneste tiltag er en hjemmeside med tilhørende underskriftsindsamling. Overskrifter som “Deny NAI“ og “Save our Skies“ er nogle af budskaberne i kampagnen, der indtil videre har fået 30.000 amerikanere til at skrive under på en fælles henvendelse til den amerikanske transportminister Anthony Foxx.

Initiativtageren er den amerikanske pilotorganisation ALPA, der i sidste uge indrykkede helsidesannoncer i Washington Post med budskabet om at afvise ansøgningen fra Norwegian Air International.

“Kan vi virkelig stole på et flyselskab med en kompliceret forretningsmodel, der truer den amerikanske luftfartsindustri og dens ansatte,“ er det retoriske spørgsmål, der stilles i annoncen.

Svarene er blandt andet, at Norwegian kalder sig selv norsk, men indregistrerer flyene i Irland. Herudover påstår annoncen, at Norwegian for at omgå arbejdsmarkedsreglerne hyrer piloter i Singapore og baserer sine besætninger i Thailand.

ALPA mener samtidig, at Norwegian forsøger at tvinge det amerikanske transportministerium til at hastebehandle ansøgningen om tilladelse til at flyve ind og ud af de amerikanske lufthavne.

Velkendt retorik
Retorikken i kampagnen er velkendt fra de amerikanske piloter, der også har forsøgt at stoppe Emirates fra at flyve direkte mellem Milano og New Yorrk.

Den afsluttende opfordring i kampagnen er da også, at “stoppe ulven i fåreklæder“ og afvise Norwegians “farlige“ ansøgning om at flyve til USA.

Det er dog ikke alle, der ubetinget går ind for ALPA´s korstog mod alt, hvad der kan true den amerikanske luftfartsindustri.

På ALPA´s Facebook-side har en norsk bruger ved navn Rene Guldbrandsen taget ordet. Han skriver:

“Denne kampagne er så rådden. I er blot bange for ny konkurrence fra et nyt selskab. Alle fly er spritnye, og selvfølgelig kan de flyve billigere. I glemmer også at fortælle den amerikanske befolkning, at hovedparten af alle flyvninger til og fra USA vil blive betjent med amerikansk personale. NAI vil etablere baser i USA med amerikanske ansatte. Det betyder med andre ord, at der skabes nye jobs i USA. Grunden til, at de amerikanske fagforeninger ryster i bukserne er, at de har fået for meget magt. Det betyder nemlig, at de amerikanske flyselskaber drives med for høje omkostninger.“