Apple-investering får lufthavnschef til at juble

Karup Lufthavn jubler over, at Apple vil investere milliarder i nyt it-center nær Viborg

“Vi kan ikke får armene ned!“ Sådan lød det mandag formiddag fra lufthavnschef Erik Jakobsen i Karup Lufthavn, efter at Apple havde afsløret planerne om at bygget et mega-datacenter i Foulum, der ligger otte kilometer uden for Viborg.

Byggeriet, der vil finde sted fra 2016 til 2026, er med en investeringsramme på 6,3 mia. kroner den største udenlandske investeringer nogensinde i Danmark. Der forventes at blive 300 ansatte på afdelingen i Foulum.

Det fik Viborg Kommunes borgmester Torsten Nielsen (K) til at tale om “et æble“ i turbanen og erklærede sig helt “oppe i skyerne“ med henvisning til Apples logo og produktet iCloud. I Karup Lufthavn var det et mere jordnært udtryk, der kom fra lufthavnschefen.

“Det er en kæmpe god nyhed for Karup Lufthavn og Viborg Kommune. Karup Kommune servicerer allerede det nuværende forskningscenter i Foulum,“ siger lufthavnschef Erik Jakobsen.

“Der kan ikke være tvivl om, at Apple vil blive en stor bruger af Karup Lufthavn, og det glæder mig, at vi med DAT´s opstart den 29. marts vil kunne tilbyde et godt produkt, DAT´s mange afgange og større kapacitet samt fuld interline med SAS, betyder at vi kan tilbyde Apple en god infrastruktur ad luftvejen. Apple bydes hjertelig velkommen og god vind fra Karup Lufthavn,“ lyder det fra en meget glad lufthavnschef.

One-stop fra San Francisco til Karup
Apple har sit internationale hovedkvarter i Cupertino i Californien. IT-gigantens ansatte benytter tre lufthavne, når man skal rejse ud i verden. Der er tale om den lille regionale San Jose International Airport, der ligger nærmest. Når det gælder internationale rejser benyttes først og fremmest San Francisco International Airport, men også i et vist omfang Oakland International Airport.

SAS tilbyder daglig forbindelse mellem København og San Francisco, og med Danish Air Transport (DAT) som operatør mellem København og Karup kan Apple-ansatte rejse mellem hovedkvarteret og Foulum med blot et flyskifte.

En anden IT-gigant Microsoft har et stort udviklingscenter i Vedbæk nord for København. Her var det en streg i regningen, at SAS i 2009 lukkede ruten mellem København og Seattle, idet Microsoft har hovedkvarter i Redmond nær Seattle i staten Washington.

Nu må Apple blot håbe, at SAS holder fast i San Francisco-ruten, da alternativet ellers vil være at benytte et andet europæisk hub og i stedet bruge Billund som udgangspunkt for rejserne frem og tilbage mellem det nye mega-datacenter ved Viborg.

Udover jubel i Karup Lufthavn stod mange andre i kø for at tage æren af Apples beslutning om at etablere sig i Danmark.

“Det må være årets bedste erhvervsnyhed for Danmark, og ikke mindst Midtjylland. Investeringen vil give et kæmpe skub til økonomien og skabe mange hundrede arbejdspladser i hele lokalområdet, både i anlægsfasen og driftsfasen,“ siger handels og udviklingsminister Mogens Jensen (S).