Arlanda tæt på at få USA-kontrol

Stockholm Arlanda ser ud til at blive den første blandt otte europæiske lufthavne til at få den fremskudte pas- og toldkontrol, som CPH ikke ønskede.

Stockholms Arlanda-lufthavn har udsigt til at blive den ene af to lufthavne, som inden for nær fremtid får en fremskudt pas- og toldkontrol for rejsende til USA. Ti lufthavne over hele verden havde ansøgt om at få den fremskudte kontrol. Og nu ser meget ud til at Arlanda og Punta Cana i Den Dominikanske Republik er de to udvalgte lufthavne.

De amerikanske grænse- og toldmyndigheder, US Customs and Border Protection, forventer at indgå aftaler med Sverige og Den Dominikanske Republik inden årets udgang. Det skriver Air Transport World.

Konkret handler det om den såkaldte ”pre clearance”, hvor de amerikanske myndigheder etablerer en fremskudt pas- og toldkontrol i udenlandske lufthavne. Rejsende til USA kan på den måde blive kontrolleret allerede inden afrejsen mod USA og ikke først, når de lander i USA.

Port til USA
Det amerikanske ministerium for indenlandsk sikkerhed udpegede tidligere i år ti lufthavne i ni lande, hvor man ville arbejde for at etablere pre clearance-faciliteter. Københavns Lufthavns nærmeste konkurrenter i Nordeuropa var rigt repræsenteret blandt de 10 udvalgte. Således var både Oslo Gardermoen, Stockholm Arlanda og Amsterdam Schiphol lufthavnene med på listen. Det samme var Bruxelles Zaventem og London Heathrow. Alle fem lufthavne, som konkurrerer skarpt med CPH om at være port for trafikken fra Europa til USA.

De fem øvrige lufthavne, hvor amerikanerne ønskede at etablere pre clearance, var Punta Cana i Den Dominikanske Republik, Tokyo Narita i Japan, Madrid-Barajas i Spanien, Istanbul Ataturk i Tyrkiet og Manchester i Storbritannien.

Efter forhandlinger med de respektive lufthavnes hjemlande er det altså Arlanda og Punta Cana, der i første omgang trækker det længste strå. Der vil dog gå 12 – 18 måneder før selve pas- og toldkontrollerne i de to lufthavne er klar til at ekspedere rejsende til USA.

Kun i Irland
15 lufthavne i seks lande har allerede i dag pre clearance. I Europa er det kun lufthavnene i Dublin og Shannon i Irland, hvor rejsende til USA kan blive kontrolleret på forhånd. Derudover drejer det sig om Freeport og Nassau på Bermuda, Calgary, Toronto, Edmonton, Halifax, Montreal, Ottawa, Vancouver, og Winnipeg i Canada samt Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Mere end 16 mio. passagerer gik gennem pre clearance-faciliteterne i de 15 lufthavne sidste år. 600 amerikanske pas- og toldbetjente er udstationeret i de 15 lufthavne.