Arlanda udbygges for 11 mia. kroner

Swedavia investerer 11 mia. kroner i at udvikle Stockholm Arlanda lufthavnen til i 2040 at kunne håndtere 35 mio. passagerer.

11 milliarder kroner. Så meget skal de næste 30 år investeres i at udvikle Stockholms Arlanda Lufthavn. Målet er at lufthavnen i 2040 er i stand til at håndtere 35 mio. passagerer.

Det fremgår af en plan som det statslige selskab Swedavia, der står for at drive Arlanda og en lang række andre store svenske lufthavne, har fremlagt.

Planen skal øge lufthavnens kapacitet, gøre den mere effektiv og øge passagertilfredsheden.

”Stockholm Arlanda Lufthavn har en afgørende rolle for Sveriges nationale og internationale muligheder. Gennem dette initiativ styrker vi ikke kun lufthavnens konkurrenceevne, men også mulighederne for fortsat vækst i Sverige, siger Torborg Chetkovich, direktør for Swedavia.

Ny finger
Udviklingsplanen er opdelt i etaper, hvor den første strækker sig over en tiårig periode og primært berører lufthavnens Terminal 5. Specifikt omfatter planen blandt andet en ny finger i Terminal 5, som er dimensioneret til at håndtere større fly til langdistanceflyvninger, udvidet sikkerhedskontrol og nye butikker nær terminalens gates.

”At opbygge langsigtede bæredygtige løsninger skal gennemsyre fremtiden for lufthavnen, det styrker vores tiltrækningskraft og er også vigtigt, når området omkring lufthavnen forventes at beskæftige omkring 50.000 mennesker i slutningen af udviklings​​perioden, siger Kjell-Åke Westin, direktør for Stockholm Arlanda Lufthavn.

Den nye langsigtede plan kommer i kølvandet på afslutningen af en 2-årig udviklingsplan, der blandt andet indebar en renovering af lufthavnens Terminal 2.

Den 30. januar præsenterer Københavns Lufthavn sine fremtidsplaner, der over de kommende årtier skal øge antallet af passagerer til 40 mio. eller mere. I 2013 gik lidt mere end 24 millioner passagerer gennem terminalerne i Københavns Lufthavn.