Asiatisk medvind til Dreamlineren

Den største Dreamliner-operatør, japanske ANA, har sendt sine drømmefly i luften igen. Samtidig har de kinesiske myndigheder givet flyet det blå stempel.

For omkring en måned siden blev det mere end tre måneder lange flyveforbud til Boeing 787 Dreamlineren ophævet og Ethiopian Airlines var det første selskab til at sætte flyet ind i kommerciel drift igen. I går søndag kom Dreamlineren for alvor tilbage på sporet, da japanske ANA indsatte Dreamlineren i rutefart for første gang siden flyveforbuddet blev ophævet.

ANA var det første selskab til at tage Dreamlineren i brug for mere end halvandet år siden, og det japanske Star Alliance-medlem er også den suverænt største operatør af Boeing 787 Dreamliner med 17 af de 50 Dreamlinere, der var leveret da flyveforbuddet blev indført i januar, i sin flåde.

Ekstra forsigtige
Flyveforbuddet blev en realitet efter problemer med batterierne på netop et ANA-fly og et fly fra Japan Airlines. I ANA-flyet var der tale om røgudvikling, mens batteriet ganske enkelt brød i brand på Japan Airlines-flyet, mens det stod parkeret i Boston Logan Lufthavnen.

At episoderne indtraf på to japanske fly har fået de japanske flyselskaber til at gå ekstra forsigtigt frem i arbejdet med at få lavet de krævede modificeringer af batterierne og få sat flyet i drift igen. Japanerne har ikke taget nogen chancer. Men nu er Dreamlineren altså tilbage i skyerne igen i ANA’s hvide og blå farver.

Ånde lettet op
Også i nabolandet Kina er der godt nyt for det hårdtprøvede fly. Efter grundige overvejelser har de kinesiske myndigheder valgt at godkende flyet til kommerciel flyvning i Kina. Det betyder, at China Southern Airlines kan ånde lettet op og begynde at forberede sig på at modtage op til otte Dreamlinere i år. Leverancer, som er blevet forsinket på grund af den manglende myndighedsgodkendelse.

Den er nu på plads og China Southern Airlines forventer at få den første Dreamliner i næste måned. Det samme gør det mindre selskab Hainan Airlines, der forventer at modtage i alt tre Dreamlinere i år.