Austrian opsiger aftale med SAS

SAS bliver i stigende grad klemt af Lufthansa-gruppens selskaber. Nu har Austrian opsagt codehare-aftalen med SAS på ruterne mellem Skandinavien og Wien.

Da SAS i 2009 reducerede den udbudte sædekapacitet med op imod 20 procent, var ruten fra København til Wien en af de mange, der måtte lade livet.

Det skete med virkning fra den 5. januar 2009, hvorefter Star Alliance-partneren Austrian Airlines fortsatte alene på ruten. Med en codeshare-aftale med Austrian var det samtidig muligt for SAS fortsat at tilbyde Wien som destination for sine kunder.

Men i kølvandet på det stærkt reducerede samarbejde mellem Lufthansa-gruppen og SAS har Austrian anmodet SAS om at afslutte codeshare-aftalen med virkning fra den 30. marts.

Dermed flyver Austrian Airlines fremover alene og uden SK-rutenummer til Wien fire gange dagligt fra København, tre gange dagligt fra Stockholm og to gange dagligt fra Oslo. Fra København og Stockholm flyver det østrigske flyselskab i konkurrence med FlyNiki, der er en del af Airberlin-gruppen, mens Norwegian er konkurrenten på flyvninger fra Oslo.

Austrian har i sidste uge gennemført en kampagne, hvor selskabet har solgt returbilletter fra København til Wien for 661 kroner inklusive skatter og afgifter, hvilket vidner om en benhård konkurrence med FlyNiki.

Udfordrer SAS
Når en codeshare-aftale ophører på en specifik rute, bliver to flyselskaber automatisk konkurrenter fremfor at være samarbejdspartnere, hvis begge beflyver ruten. Det er dog ikke tilfældet med ruten til Wien, men SAS er i fremtiden henvist til at sende sine Wien-passagerer via Frankfurt og derfra videre med Lufthansa.

SAS og Lufthansa havde i 18 år særdeles stærke bånd imellem sig, da selskaberne havde en såkaldt joint-venture aftale på samtlige flyvninger mellem Skandinavien og Tyskland.

Men efter samarbejdets ophør sidste år har Lufthansa-gruppen i stigende grad udfordret SAS på en lang række ruter. Således er codeshare-aftalerne på alle ruter mellem Skandinavien og Tyskland, der ikke går til Frankfurt og München, blevet opsagt. Herudover er det heller ikke længere muligt for SAS at tilbyde codeshare på Lufthansa-ruterne til Nordamerika.

Endelig etablerer Lufthansa-datterselskabet SWISS i næste måned en rute mellem København og Genève. Denne rute vil ikke blive omfattet af et codeshare-samarbejde, selvom SAS og SWISS hidtil har haft et samarbejde på de to daglige SAS-afgange på ruten til den schweiziske storby.