Miljøaktivist Martin Gräf. (Foto: Roskilde Airshow | PR)

Bæredygtig luftfart i fokus på Roskilde Airshow

En i højere grad bæredygtig fremtid fylder i disse år meget på dagsordenen i luftfartsbranchen, og den grønne omstilling vil også spille en rolle, når Roskilde Airshow afvikles senere i år.

Fra den 18. til og med den 20. august finder Roskilde Airshow sted i byens lufthavn. Sådan har det været stort set hvert andet år siden 1995, hvor showet første gang løb af stablen. I år bliver alt dog ikke helt, som det plejer, da et af tidens aktuelle emner også vil afspejles i programmet.

Roskilde Airshow oplyser nemlig, at i tillæg til de oplevelser, der sædvanligvis præsenteres for publikum, har arrangørerne i år en ambition om, at den grønne omstilling af luftfarten og visse perspektiver i denne udvikling skal spille en rolle i showet.

Det kommer konkret til udtryk ved, at der indføres et nyt programpunkt, som har fået navnet ‘socialt ansvar – fremtidens luftfart’, hvor en række forskellige arrangementer og indslag skal give de besøgende et indblik i forskellige aspekter af de initiativer og teknologier, der skal bidrage til at sænke luftfartens klimaaftryk.

Alle bør forholde sig til fremtiden
Ifølge Per Faldborg Olesen, der er formand for Roskilde Airshow, er det højnede fokus på branchens bæredygtighedsinitiativer et udtryk for, at udviklingen – i foreningen bag showets optik – vedkommer de, der på den ene eller anden måde er berøring med luftfarten.

”Alle, der beskæftiger sig med luftfart – fra piloter og flyproducenter til passagerer og airshows -, har et ansvar for at forholde sig til fremtiden.”

”På Roskilde Airshow sætter vi nu fokus på fremtidens grønnere luftfart på flere fronter: dels samarbejder vi med en række virksomheder, der beskæftiger sig med bæredygtig teknologisk udvikling og dels tilrettelægger vi et show, der demonstrerer og inviterer til udvikling af bæredygtig luftfart.”

Miljøaktivist deltager
Det endelige program er endnu ikke offentliggjort, men vil blive præsenteret, når afviklingen af showet nærmer sig. Det vil dog blandt andet være muligt at få indblik i hverdagen som flymekaniker, opleve fly fra Anden Verdenskrig samt prøve at sidde i en model af cockpittet i et F-16-fly.

Af de indtil videre annoncerede programpunkter afspejler den bæredygtig profil sig i, at der eksempelvis vil være et kunstflyvningsshow med miljøaktivisten Martin Gräf, som derudover også vil holde foredrag om hans syn på fremtiden for luftfarten.

”Jeg er meget glad for at kunne bidrage til Roskilde Airshow’s’ grønne dagsorden. Jeg tror, at en bæredygtig fremtid inden for luftfart i høj grad afhænger af iværksætteri og initiativ. Derfor er det så positivt, at Roskilde Airshow i år tager fat på grønne dagsorden blandt andet ved at invitere aktivister som mig,” lyder det fra miljøaktivisten.


Relaterede artikler:

Tysk luft-og rumfartscenter skal måle luften i CPH

Første grønne flyvning over Atlanten i 2023

Billund tilbyder fremover grønt flybrændstof