Den indlejede Airbus A320 fra VLM Airlines. Foto: VLM Airlines

Belgisk flyselskab indgiver konkursbegæring

Fremtiden har de seneste uger været uvis for VLM Airlines Brussels, der tirsdag måtte opgive forsøget på at drive selskabet videre.

Endnu et flyselskab er gået konkurs.

Tirsdag måtte det belgiske flyselskab VLM Airlines Brussels indstille driften, efter det har kæmpet med økonomiske kvaler i længere tid.

VLM Airlines Brussels havde base i Brussels Airport og udførte ACMI- og charterflyvninger med Airbus-fly for Thomas Cook Airlines og andre kunder. Konkursen kommer imidlertid ikke som den store overraskelse, da flyselskabets eneste tilbageværende fly, en Airbus A321-200 (registrering OO-SBA), blev beslaglagt af leasingfirmaet den 8. december og sendt til Montpellier i Frankrig. Siden da har VLM Airlines Brussels ikke været i luften.

Måtte droppe A330-kontrakt
Tidligere rådede VLM Airlines Brussels, der blev stiftet i 2016, over to tidligere Airbus A320-fly fra Thomas Cook Airlines. Senere bestod flåden af én Airbus A320 (registrering OO-TCT) og den føromtalte Airbus A321. Begge fly fløj charter- og ACMI-flyvninger. Men i oktober 2017 måtte VLM Airlines Brussels vinke farvel til A320-flyet, da det skulle til Manchester for at flyve for Thomas Cook Airlines Balearics.

I begyndelsen af november skrev et forummedlem hos Aviation24.be, at VLM Airlines Brussels havde underskrevet en kontrakt for to Airbus A330. De skulle angiveligt have opereret mellem Bruxelles og Kina. Men projektet blev aldrig ført ud i livet, da flyselskabet ikke havde midlerne til det.

Fremtiden for VLM Airlines Brussels har været uvis gennem længere tid, men nu har flyselskabets cirka 80 medarbejdere – både jord- og flybesætning – således fået vished.

Præsterede god sommer
En talsmand fra VLM Airlines Brussels har tidligere udtalt til lokale medier, at flyselskabet ellers præsterede en god sommer i år. Det var tilsyneladende ikke nok til at sikre driften videre over vinteren. I sidste uge udtalte Harm Prins, administrerende direktør i VLM Airlines Brussels, at flyselskabet ville indgive konkursbegæring, hvis ikke det fik skaffet de nødvendige midler i indeværende uge.

VLM Airlines Brussels måtte tidligere i år afvise rygter om, at det var insolvent. Situationen opstod, da hovedaktionæren i VLM Airlines Antwerp – et andet flyselskab – udtalte, at man ville likvidere selskabet den 31. august i år. Navneforvirringen betød, at VLM Airlines Brussels åbent måtte afvise rygterne. Selskabet blev i begyndelsen af 2018 købt af en hollandsk investor, og det havde således ingen forbindelse til VLM Airlines Antwerp.

Det oprindelige VLM-flyselskab – VLM Airlines – gik konkurs for et par år siden. Det var i kølvandet på denne konkurs, at de to flyselskaber VLM Airlines Antwerp og VLM Airlines Brussels blev stiftet. Nu er der således ikke flere VLM-selskaber tilbage i luftfarten.

Flere europæiske konkurser
2018 har været et hårdt år for luftfarten, hvad angår konkurser. I begyndelsen af oktober gik Primera Air konkurs efter 14 års drift. Konkursen gjaldt både danske Primera Air Scandinavia og lettiske Primera Air Nordic. Høje omkostninger til leje af ekstern kapacitet, mens selskabet ventede på forsinkede Airbus-fly, var grund til konkursen, lød det.

Tidligere i december gik det schweiziske flyselskab PrivatAir konkurs efter 40 års drift. Selskabet indgav konkursbegæring i både Schweiz og Tyskland. PrivatAir har tidligere opereret for SAS på en leasingaftale. Selskabet lejede en Boeing 737-700 ud til det skandinaviske flyselskab, og flyet opererede først på en rute mellem Stavanger og Houston i USA, inden det blev sat ind på ruten mellem København og New York-Newark.

Også det regionale svenske flyselskab Nextjet var blandt selskaberne, der i 2018 måtte indgive konkursbegæring. Flyselskabet blev etableret i 2002 og opererede frem til konkursen på indenrigsruter i Sverige med otte fly.

 

Relaterede artikler:

Belgisk flyselskab under afvikling

Sæson for luftfartskonkurser

Genopstået flyselskab sætter kurs mod Kina

Belgisk flyselskab genopstår med store ambitioner

Belgiere går konkurs