Airbus-helikoptere fra Norsk Luftambulanse. (Foto: Airbus Helicopters)

Bestiller fem helikoptere til HEMS i Danmark

Norsk Luftambulanse bestiller fem nye helikoptere hos Airbus Helicopters. De skal primært bruges til akutmedicinske helikoptertjenester i Danmark fra 2025.

Norsk Luftambulanse vandt tidligere i år et udbud om at skulle varetage den danske lægehelikoptertjeneste fra sommeren 2025 og 10 år frem.

Dermed fortsætter den norske operatør med at udbyde sine tjenester i Danmark, som man har gjort siden 2014. Det forlængede samarbejde kræver dog, at der kommer nyt materiel, og derfor har Norsk Luftambulanse netop afgivet en ordre på tre H135 og to fembladede H145 hos Airbus Helicopters. 

“Jeg vil gerne takke Norsk Luftambulanse for dens fortsatte tillid til vores helikoptere til at støtte deres væsentlige livreddende missioner. Vores mission er at give vores operatører de bedst mulige løsninger for at gøre verden til et mere sikkert sted,” udtaler Thomas Hein, der er chef for Europa-regionen hos Airbus Helicopters.

Airbus-chefen oplyser, at 54 procent af de i alt 2.700 helikoptere, der er indsat i HEMS-operationer (Helicopter Emergency Medical Services, red.) over hele verden kommer fra den europæiske flyproducent.

Markedsledende helikoptere på fire danske baser
Det er således H135 og H145, der er de markedsledende helikoptertyper og samtidig er benchmark for HEMS-operationer globalt set.

“H135 og den fembladede H145 har vist sig at være meget alsidige og velegnede helikoptere til vores HEMS-operationer. Med de nye helikoptere vil vi fortsætte med at betjene Danmarks og Norges befolkning med topmoderne udstyr for at sikre den bedste mulige service,” forklarer Leif Olstad, der er administrerende direktør for Norsk Luftambulanse.

Norsk Luftambulanse opererer i øjeblikket 13 HEMS-baser i Norge samt de fire baser i Danmark, henholdsvis Saltum ved Aalborg samt Skive, Billund og Ringsted.

Både H135 og H145 er udstyret med Airbus’ Helionix-avionikpakke, hvilket giver bedre komplementaritet og sikrer en let overgang fra den ene type til den anden, og derudover øger Helionix også sikkerheden samtidig med, at den reducerer pilotens arbejdsbyrde. Det er samtidig de mest støjsvage helikoptere i deres klasse med den laveste CO2-udledning.

 

Relaterede artikler:

Norsk Luftambulanse etablerer teknisk base i Billund

Norwegian Air Ambulance i eVTOL-samarbejde med Airbus

Akutlægehelikopterkontrakt skaber nye jobs på Fyn