(Foto: Morten Lund Madsen)

Billund Lufthavn blev fejret

Lørdag den 1. november kunne Billund Lufthavn officielt fejre lufthavnens 50 års fødselsdag. Lufthavnen, der oprindeligt blev grundlagt af LEGO-koncernen, er i dag den 8. største lufthavn i Skandinavien.

Lørdag den 1. november var en festdag i Billund Lufthavn. Det var dagen, hvor lufthavnen kunne fejre sit 50 års jubilæum, og til alt held faldt jubilæet på en lørdag, således at så mange af medarbejderne som muligt kunne deltage i festlighederne på selve dagen.

Jubilæet, der har været fejret gennem hele 2014, blev markeret ved et officielt arrangement mellem kl. 12 og 14. Her var der taler ved lufthavnens formand Clas Nylansted Andersen samt borgmester i Vejle, Arne Sigtenbjerggaard, der repræsenterede den største af de otte ejerkommuner i aktieselskabet bag lufthavnen.

60.000 til åbningen
At Billund i dag har en lufthavn kan man takke den nu afdøde LEGO-fabrikant Godtfred Kirk Christiansen for. I 1961 etablerede han en flyveafdeling hos legetøjsproducenten, idet man i samarbejde med Danfoss Aviation købte et lille Piper-propelfly til fire personer.

I starten måtte flyet lande på flyvepladsen ved Esbjerg, men LEGO-bossen valgte at opkøbe jord til etablering af en flyveplads, der blev indviet i foråret 1962. Det var dengang en græsbane på 900 meter.

Siden udførte Godtfred Kirk Christiansen et utrætteligt arbejde for at få det daværende Vejle Amt og områdets kommuner til at etablere en regional lufthavn i Billund. Tilbuddet til de lokalemyndigheder var, at man frit og kvit kunne overtage LEGO-flyvepladsen med arealer og græsbane mod at den skulle udbygges for offentlige midler.

Projektet lykkedes, og den 1. november 1964 kunne daværende trafikminister Kai Lindberg (S) klippe den røde silkesnor, da lufthavnen blev indviet med en folkefest, der havde deltagelse af 60.000 mennesker fra hele Jylland. Allerede dengang fik man en forsmag på de logistiske udfordringer, da 10.000 personbiler var samlet i Billund til arrangementet.

Samme dag blev SAS-ruten fra København etableret, hvor det skandinaviske flyselskab med et Metropolitan-fly kunne tilbyde returbilletter for 144 kroner.

Direkte udenrigsruter
Ved åbningen af lufthavnen var der forinden blevet etableret en 1.600 meter lang og 45 meter bred start- og landingsbane, en lille platform, hvor flyene kunne ekspederes samt et kontroltårn til flyvelederen. Passagererne blev ekspederet i LEGOs hangar, indtil den første terminalbygning stod færdig i foråret 1966.

SAS udførte daglig ruteflyvning mellem København og Billund, og fra foråret 1966 startede charterflyvninger til Sydeuropa. I de følgende år udbyggedes lufthavnen i takt med den stigende trafik. Efter flere forlængelser nåede banen i 1971 sin nuværende længde på 3.100 meter og var da fuldt udbygget med instrumentlandingssystem.

Med liberaliseringen af lufttrafikken blev det muligt at oprette direkte udenrigsruter til og fra Billund, og den første var Maersk Air, der i 1984 etablerede en rute fra Billund til Southend i England.

Den oprindelige forplads syd for banen nåede op på et areal af 100.000 kvadratmeter, inden rute- og chartertrafikken blev flyttet nord for banen med det nye lufthavnsanlæg i maj 2002. Her var den nye passagerterminal på 40.000 kvadratmeter og designet til at kunne ekspedere 3,5 millioner passagerer om året.

8. største lufthavn i Skandinavien
Lufthavnen blev fra 1. januar 1997 omdannet til et aktieselskab, Billund Lufthavn A/S, med de tidligere andelshavere Vejle Amt og kommunerne Vejle, Kolding, Grindsted, Billund, og Give, som aktionærer.

Ti år senere blev ejerkredsen udvidet i forbindelse med kommunalreformen, og i alt otte kommuner blev medejere af lufthavnen efter følgende fordeling: Vejle (34,3 %), Kolding (25,9 %), Horsens (10,7 %), Fredericia (6,9 %), Hedensted (6,1 %), Ikast-Brande (1,0 %) og Skanderborg Kommune (0,1 %).

Med udvidelsen af den nye passagerterminal i 2002 tog Billund Lufthavn officielt navneforandring til Billund Airport. Skønt lufthavnen har offentlige ejere, drives den som en privat virksomhed, der gennem sin aktivitet må tilvejebringe de nødvendige økonomiske midler til drift og investeringer. Lufthavnen har i dag omkring 800 medarbejdere.

Billund Lufthavn har udviklet sig til centrum for international passagerflyvning i Vestdanmark, og samtidig har luftfragten nydt godt af en gradvis liberalisering og er i dag et væsentligt element i Billund Lufthavns aktiviteter.

Samlet står Billund Lufthavn i dag stabilt og sikkert som landets næststørste lufthavn efter Københavns Lufthavn med årligt flere end 2,8 mio. passagerer. Samtidig er lufthavnen den 8. største lufthavn i Skandinavien efter Trondheim-Værnes lufthavnen og foran Bromma-lufthavnen ved Stockholm.