Trappetårnet i Billund Lufthavn (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Billund Lufthavn fortsætter fremgangen

I 2018 satte Billund Lufthavn ny årsrekord med flere end 3,5 millioner passagerer, og fremgangen fortsatte i januar med en vækst på fire procent.

Billund Lufthavn er kommet godt fra start i 2019. I årets første måned rejste 219.033 passagerer gennem passagerterminalen, hvilket er en fremgang på 4,0 procent i forhold til januar sidste år.

Hidtil har det været muligt at forholde sig til lufthavnens passagertal ved hjælp af en segmentering på udenrigs, -indenrigs- og chartertrafik, men sådan vil lufthavnen ikke fremover rapportere de månedlige trafiktal. I stedet rapporteres en sum, der hedder kommerciel trafik med ledsagende kommentarer til udviklingen inden for henholdsvis hub-, -leisure og regionaltrafik.

Dermed mindskes gennemsigtigheden, mens lufthavnen til gengæld kommer ud over at rapportere en konstant tilbagegang i chartertrafikken og en tilsvarende fremgang i udenrigstrafikken, da fritidsrejsende fortsat flytter fra charterflyene over i ruteflyene. I nogle tilfælde er forskellen svær at få øje på, når Norwegian eksempelvis tilbyder ruter fra Billund Lufthavn, hvor charterarrangøren Bravo Tours i forvejen har købt hovedparten af sæderne.

Stor fremgang i hub-trafik
Den kommercielle trafik i Billund Lufthavn repræsenterede i januar 218.571 rejsende, hvilket var 4,1 procent flere end året før. Det var især netværksflyselskaberne, der trak væksten, idet fremgangen var størst i dette segment.

”Trafikken til hub-destinationerne voksede med knap ni procent, og i sidste måned så vi blandt andet stor vækst fra LOT, KLM og British Airways. Generelt er netværksselskaber til stor gavn for de vestdanske virksomheder, der arbejder globalt, og i januar har vi set væsentlig flere forretningsrejsende i terminalen,” siger administrerende direktør Jan Hessellund.

I alt tilbyder Billund Lufthavn flyforbindelser med netværksselskaber til 10 hubs i Europa, og det er Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt, Helsinki, Istanbul, København, London-LHR, Paris-CDG, Riga og Warszawa-WAW.

Flere fritidsrejsende
Det var også fremgang i leisure-trafikken, der samlet omfatter fritidsruterne og de klassiske charterflyvninger. Her var det især soldestinationer som De Kanariske Øer, Egypten og Thailand, der hittede blandt feriegæsterne, mens antallet af rejsende til destinationer i Frankrig og Østrig også er steget som følge af skisæsonen.

”I januar har vi set tre procent flere gæster rejse til typiske feriedestinationer med charter- og lavprisflyselskaber – væksten skyldes specielt, at der for alvor er kommet gang i trafikken til Egypten igen, og samtidig har vi set væsentlig flere skigæster i terminalen,” siger Jan Hessellund. 

Til gengæld var der tilbagegang på de regionale ruter – især til Central- og Østeuropa. Det skyldes tilpasninger af kapaciteten hos Ryanair og Wizz Air, hvor sidstnævnte har sat flere ruter på pause i løbet af vintermånederne.

 

Relaterede artikler:

Over fem millioner passagerer fra Billund og Aalborg

Norwegian i ny Billund-offensiv

Wizz Air skærer ned i Billund