Kaunas Airport. (Foto: Kaunas Airport)

Billund-passagerer må skifte Vilnius ud med Kaunas

Fra midten af juli næste år og 30 dage frem må omkring 3.000 Wizz Air-passagerer flyve fra Billund til Kaunas i stedet for den litauiske hovedstad Vilnius.

Omkring 400.000 passagerer må opgive at flyve til og fra Vilnius næste sommer. Det skyldes, at Vilnius International Airport vil gennemføre en omfattende reparation af hovedbanen, som hverken kan foregå om natten eller mens der er trafik i lufthavnen.

Lufthavnen vil lukke i perioden fra den 14. juli til den 18. august, og hovedparten af flyvningerne vil blive omdirigeret til lufthavnene i Kaunas og Palanga. Det vil således komme til at berøre omkring 3.000 passagerer på ruten mellem Billund og Vilnius, der betjenes af Wizz Air med to ugentlige afgange. Her skal passagererne i denne periode være indstillet på at flyve til og fra Kaunas, der ligger omkring 100 kilometer nordvest for Vilnius. Det samme skal SAS-passagererne på ruten fra København til Vilnius.

Det er over 20 år siden, at landingsbanen i Vilnius International Airport sidste blev renoveret, og denne gang vælger man at opbygge banens belægning helt fra bunden af. Den oprindelige bane blev etableret tilbage i 1958.

“Kaunas vil blive litauisk luftfarts hovedstad i 2017. Vi forventer, at mange passagerer vil benytte denne gateway. En så omfattende banerenovering er forårsaget af mange årsager, som bedst kan beskrives som ‘tiden er simpelthen inde til det.’ Vi kan ikke gennemføre en rekonstruktion af høj kvalitet udelukkende ved natarbejde. Hvis vi skulle gøre det, ville det være lappearbejde, og vi ønsker at gå efter en holdbar løsning,” siger Artūras Stankevičius, der er direktør for Vilnius International Airport.

4.350 operationer berøres
Mange kan undre sig over, at den litauiske hovedstadslufthavn vælger at gennemføre banerenoveringen lige midt i højsæsonen. Men det hænger sammen med, at man har ønsket at finde det bedste tidspunkt rent vejrmæssigt. Således har man gennemanalyseret vejrdata fra 2012 til 2014 for at finde en periode, hvor der er færrest regnvejrsdage, og det er der netop i den trafikale højsæson.

Lufthavnen i Vilnius har indtil videre haft kontakt til 15 flyselskaber, der i dag flyver til lufthavnen. Her har 13 af disse valgt at flyve til andre lufthavne i Litauen i renoveringsperioden. Vilnius International Airport havde forventet at ekspedere 4.350 flyvninger og lidt flere end 400.000 passagerer i perioden fra den 14. juli til den 18. august næste år. Baseret på de foreløbige oplysninger vil 77 procent af flyvningerne og omkring 90 procent af passagerne blive flyttet til andre lufthavne.

Lufthavnen i Palanga vil være i stand til at håndtere et øget antal passagerer indenfor den eksisterende kapacitet, mens det ser noget anderledes ud med lufthavnen i Kaunas. Her vil det være nødvendigt at etablere et midlertidigt terminalområde for afgående og ankommende passagerer, immigrationskontrol og flere boarding-gates. Lufthavnens parkeringsområde vil også blive udbygget med midlertidige parkeringspladser.

 

Relaterede artikler:

Wizz Air på vej mod 150.000 passagerer i Billund

Wizz Air overtager Vilnius-rute til Billund

Bedre forbindelse til Litauen fra CPH