Billund-selskab øger til 43 Q400-fly

Nordic Aviation Capital har netop købt fire splinternye Bombardier Q400 fly, der skal udlejes til airBaltic. Sammenlagt ejer Billund-selskabet nu 43 fly af denne type.

Det Billund-baserede Nordic Aviation Capital (NAC) forsætter med at købe fly i stor stil. Ikke for selv at benytte dem, men for i stedet at leje dem ud til flyselskaber, der ikke selv har det fornødne kapitalgrundlag til at investere i fly.

Billund-selskabet har verdens største flåde af turboprop-fly, og her er den canadiske flyproducent Bombardier en af de store samarbejdspartnere. NAC har netop underskrevet en købsaftale på fire Q400NextGen til en samlet listepris på 134,8 mio. dollars svarende til lige godt 800 mio. danske kroner.

De fire nye fly skal udlejes til lettiske airBaltic, der er i gang med en større flådefornyelse, hvor selskabet selv har erhvervet otte fly af samme type direkte fra Bombardier.

NAC har for nylig gennemført flere store transaktioner med Bombardier-fly. Således er der gennemført sale-and-lease back aftaler med Martin Investment Group omkring10 Q400-fly til Olympic Air samt otte Q400NextGen til polske Eurolot. Herudover har NAC købt 12 CRJ1000NextGen, der skal lejes ud til indonesiske Garuda.

Fly for over 6 mia. kroner
Samlet set har NAC kapitalinteresser i 43 Q400-fly i dag, hvilket kunne have gjort virksomheden til en af verdens tre største operatører af denne flytype, hvis man drev luftfart i stedet for flyleasing. Kun britiske Flybe og amerikanske Horizon Air har flere Q400-fly i deres repsektive flåder.

“Vi er glade for at kunne udvide vores portefølje med yderligere højkvalitets-fly fremstillet afBombardier,“ siger Kim Graven-Nielsen, der er administrerende direktør hos Nordic Aviation Capital. “I mere end 20 år har vihaft succes med at indgå partnerskaber med vores kunderom at placere aktiver såsom disse i deres netværk. Vores viden og erfaring fortsætter med at positionere os overordentlig godt ved at tilbyde en bred vifte af flyleasing-løsninger, herunder salg og tilbageleasing, operationel leasing og finansiel leasing.“

Siden årsskiftet har NAC været involveret i en halv snes transaktioner udover den seneste med Bombardier og airBaltic. NAC har således solgt en Dash8-300 til Phillipine Airlines samt et Boeing 737-500 fly til LeKi Aviation. Til gengæld har man også købt to ATR72-500 fly fra Azerbaijan Airlines. Endelig er der leveret otte turoprop-fly til flyselskaber i så fjerne egne som Mongoliet, Australien og Hawaii.

I senest aflagte regnskab fra Nordic Aviation Capital fremgår det, at selskabet havde 171 fly i flåden med en samlet gennemsnitsalder på 14,5 år. Værdien af fly på operationel lease og lager udgjorde ved regnskabsårets afslutning 1,148 mia. dollars, hvilket svarer til 6,7 mia. danske kroner.