Nu er flere måneders søgen afsluttet, og bestyrelsen hos Boeing har sat navn på den nye koncernchef, der overtager topposten, når Dave Calhoun træder tilbage i slutningen af året.
Da stormen rasede om ørerne på Boeing tidligere i år, forsøgte den amerikanske flyproducent at få den til at lægge sig ved at skifte ud på centrale poster i koncernen.
Den daværende bestyrelsesformand Larry Kellner overlod pladsen for bordenden til Steve Mollenkopf, mens Stan Deal, der var direktør for Boeings afdeling kaldet Commercial Airplanes, trådte tilbage og blev erstattet af Stephanie Pope.
Derudover kom det også frem, at koncernchef Dave Calhoun trækker sig fra Boeing ved årets udgang. Han overtog tøjlerne, da Dennis Muilenburg i slutningen af 2019 blev fyret som følge de to 737 MAX-flystyrt i Indonesien og Etiopien samt den skandale, som disse udløste.
Arbejdede sig op til topposten
Siden udmeldingen har flyproducentens bestyrelse været på jagt efter Calhouns afløser, og nu har man fundet den kommende topchef. Valget er faldet på 64-årige Robert K. Ortberg – med kaldenavnet Kelly – der har 35 års brancheerfaring.
Den nye koncernchef har læst til maskiningeniør på University of Iowa, hvorefter han fik et job hos Texas Instruments. Her var han i nogle år, inden han skiftede til en stilling som chef for et af programmerne hos virksomheden Rockwell Collins.
Her steg han løbende i graderne og skabte sig en karriere, der kulminerede med udnævnelsen til koncernchef i 2013. Den post bestred Borberg indtil i en årrække, og han spillede blandt andet en nøglerolle i fusionen mellem Rockwell Collins og United Technologies samt RTX.
I 2021 trådte han tilbage fra selskabet og siden har hans professionelle liv været domineret af bestyrelsesarbejde.
Vil have sikkerhed og kvalitet i højsædet
Ikke overraskende mener bestyrelsesformand Steven Mollenkopf, at Robert K. Ortberg er det rigtige valg med den nødvendige erfaring til at stå i spidsen for Boeing, når næste kapitel i virksomhedens historie skal skrives.
”Kelly har et velfortjent ry for at kunne sætte stærke hold og lede komplekse ingeniør- og produktionsvirksomheder. Vi glæder os til at arbejde med ham, mens han styrer Boeing gennem denne afgørende periode.”
Hovedpersonen selv lægger ikke skjul på, at det vil kræve en indsats, hvis han skal navigere flyproducenten gennem skærene og ud af den udfordrende situation, som selskabet i øjeblikket befinder sig i.
”Boeing har en lang og rig historie som leder og pioner i vores branche, og jeg glæder mig til at arbejde sammen med de mere end 170.000 dedikerede ansatte i virksomheden om at sørge for, at sikkerhed og kvalitet fortsat er i højsædet.”
”Der er et stort arbejde, der skal gøres, og jeg ser frem til at komme i gang.”
Relaterede artikler:
Boeing-udfordring kan være løst næste år