Brandanlæg bygges om i Berlin-lufthavn

Den skandaleramte uåbnede storlufthavn i Berlin sætter nu tyske ingeniører til at fikse lufthavnens problemfyldte brandanlæg. Hvornår lufthavnen åbner vides stadig ikke.

Berlins nye storlufthavn, Berlin Brandenburg, har indgået en aftale med Siemens om at tilpasse lufthavnens problemfyldte brandslukningssystem. En aftale og et arbejde, der kan være et vigtigt skridt hen mod at lufthavnen en dag rent faktisk kan tage imod passagerer og fly.

Opførelsen af den tyske hovedstad Berlins nye storlufthavn er for længst gået fra at være en vittighed til en skandale. Budgetoverskridelser i milliardklassen og årelange forsinkelser har præget byggeriet, der af airberlin er blevet betegnet som en skamplet på tysk ingeniørkunst. Lufthavnen skulle være åbnet for over tre år siden, men har endnu ikke slået døren op for de første passagerer.

Gang på gang har lufthavnens ledelse og bestyrelse forsikret, at nu var man på ret kurs og en åbning var lige på trapperne. Således har bestyrelsesformand Hartmut Mehdorn fornylig talt om en ”soft launch” i dette efterår, hvor lufthavnen skulle håndtere omkring 10 daglige flyvninger for en række tyske flyselskaber. Endnu er det ikke blevet til noget.

Merkel som snoreklipper
Det er netop brandslukningssystemet og ventilationssystemerne i de store terminalhaller, der har voldt problemer og resulteret i, at åbningen af lufthavnen er blevet udskudt flere gange. Hovedproblemet har tilsyneladende været at få røgen fra en brand suget ud fra bygningen og frisk luft blæst ind igen uden at det er med til fortsat at holde ilden i gang. Det var således brandmyndighederne, der vendte tommelfingeren nedad i maj 2012 og modsatte sig en åbning af lufthavnen – kun tre uger før den planlagte åbning med Tysklands kansler, Angela Merkel, som snoreklipper den 3. juni 2012.

Nu har lufthavnen og Siemens givet hinanden håndslag på en aftale, der indebærer at Siemens løser problemerne med ventilationen.

Berlin Brandenburg vil dog ikke, sandsynligvis belært af erfaringerne, sætte dato på hvornår lufthavnen vil åbne, hvis Siemens får held med sit arbejde.