Bygning nedbrændte efter Dreamliner-batteri eksploderede

Det kan gå alvorligt galt hvis et lithium-ion batteri magen til dem, der er installeret i Boeing 787 Dreamliner-flyene, eksploderer.

Et lithium-ion batteri magen til dem Boeing har installeret på Dreamliner-flyene eksploderede i 2006 i et laboratorium i Arizona. Eksplosionen udløste en brand, der var så voldsom, at laboratoriet nedbrændte til grunden. Det skriver Seattle Times.

Batteriet var en prototype af det batteri, som i dag sidder i de omkring 50 Dreamliner-fly, som Boeing nåede at levere til otte luftfartsselskaber inden flytypen i sidste uge fik flyveforbud. Det var netop en brand i batteriet i en Dreamliner fra Japan Airlines og røgudvikling fra et batteri i en Dreamliner fra All Nippon Airlines, der førte til flyveforbuddet til drømmeflyet.

På trods af eksplosionen i Arizona i 2006 holdt Boeing fast i at ville bruge lithium-ion batterier i det nye fly. Det skyldes at lithium-ion batterier vejer langt mindre og fylder meget mindre end traditionelle batterier. Og det er med til at gøre flyet lettere og forbedre brændstoføkonomien.

Ingen nødlanding
Et Dreamliner-fly har to lithium-ion batterier, som bruges til at starte den såkaldte ”auxiliary power unit” (APU). Den skal sørge for at levere strøm til flyet når motorerne er slukkede. Batterierne er installeret i bunden af Dreamliner-flyet lige bag cockpittet og bag vingen.

For at få lov til at anvende lithium-ion batterier i Dreamliner-flyene, har Boeings ingeniører konstrueret et system, hvor en eventuel nedsmeltning af batteriet isoleres. Det er således tanken, at branden kan slukkes uden at kaptajnen behøver at foretage en nød- eller en sikkerhedslanding.

Men flere eksperter peger på, at de fleste piloter instinktivt vil forsøge at lande flyet, når de får indikationer om brand ombord eller registrerer røgudvikling.

Den amerikanske havarikommission udelukkede i søndags, at det var en fejl på selve batteriet, der udløste branden og røgudvikling ombord på de to japanske Dreamlinere. Derfor undersøges det nu, om det kan være en fejl i de systemer, som styrer batteriet.

Den 7. januar brød et Litium-ion batteri i brand ombord på et Japan Airlines Dreamliner-fly, som stod parkeret i Bostons Logan lufthavn. Sådan så batteriet ud efter branden. Foto: NTSB.