Ryanair-topchef Michael O'Leary ved et pressemøde i København (Arkivfoto: Andreas Krog)

Chefredaktør: Michael O´Leary er et svin

Ryanair-bossen siger, at SAS og Norwegian er på vej til at gå konkurs. Det får chefredaktør på norsk finansavis til at kalde Michael O’Leary for et svin.

Ryanair har netop præsenteret resultatet af første halvdel af regnskabsåret 2018/19, hvor Europas største lavprisselskab øgede sin omsætning, mens overskuddet efter skat til gengæld blev reduceret med syv procent.

Ryanairs topchef Michael O’Leary brugte lejligheden til at præsentere et ønskescenarie for Ryanair – nemlig, at nogle af Ryanairs konkurrenter ville gå konkurs i løbet af vinteren.

”Vinteren kan vise at blive mere gunstig, hvis andre flyselskaber må kaste håndklædet i ringen, og det har allerede bidraget med nye piloter og kabinepersonale til at styrke vores vækst i sommeren 2019,” sagde Michael O´Leary.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg nævnte O’Leary specifikt SAS og Norwegian som selskaber, der ifølge hans mening vil dreje nøglen om som følge af stigende brændstofpriser, faldende billetpriser og overskudskapacitet i Europa.

Både SAS og Norwegian har imidlertid haft overskud hidtil i år, men det faktum får ikke Michael O’Leary til at holde sig tilbage.

Kendt redaktør og investor til modangreb
Ryanair-bossens fremturen mod konkurrenterne møder nu hård kritik fra den ansvarshavende chefredaktør for det norske erhvervsmedie Finansavisen, Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar er i Norge både kendt som redaktør, debattør og investor – og som en af landets rigeste personer.

I lederen i Finansavisen med titlen “Svinet O’Leary” skriver han, at det er “forkasteligt”, at ​​Ryanair-bossen går til angreb på konkurrenterne på den måde.

“Det skaber usikkerhed blandt kunder, banker, aktionærer, og anstændige virksomheder og ledere kan ikke handle sådan,” skriver chefredaktøren.

Trygve Hegnar påpeger, at Michael O’Leary, hvis han fortsætter på den måde, kan blive mistænkt for at forsøge at presse kursen på Norwegian-aktier ned for selv at kunne købe selskabet, eller i værste fald “fremskynde en konkurs, hvor Ryanair forsøger at købe resterne fra et muligt bo”.

Bjørn Kjos: Ryanair mister piloter til os
Ryanair-bossen har for vane at angribe konkurrenterne og forudsige deres snarlige død, og han er flere gange tidligere været ude efter både Norwegian og SAS.

Norwegians topchef Bjørn Kjos siger til norske Nettavisen, at O’Learys udbasuneringer i virkeligheden skyldes, at Ryanair er bange for at miste piloter til Norwegian.

“Michael O’Leary er bange for, at Norwegian vil tage flere af hans piloter. Vi har fået 200 piloter fra Ryanair de sidste seks måneder og har en venteliste med Ryanair-piloter, der gerne vil arbejde hos os, ” siger Bjørn Kjos.

Relaterede artikler:

Faldende overskud i Ryanair

Ryanair klager til EU over andre selskabers ansatte

Ryanair: Strejker kan føre til nedskæringer