Cobalt vil opbygge nyt hub i Sydeuropa

Det cypriotiske start-up flyselskab Cobalt ventes at gå i luften den 1. juni. Selskabet planlægger næste år at flyve fra Larnaca til Kina, Indien, Sydafrika samt Nordamerika.

Den 1. juni er der udsigt til, at de første fly fra et nyt cypriotisk flyselskab kan komme i luften. Selskabet har været under opbygning siden Cyprus Airways i begyndelsen af januar 2015 måtte kaste håndklædet i ringen. Hovedparterne af det cypriotiske flyselskabs ruter blev sidenhen overtaget af Ryanair, græske Aegean samt rumænske Blue Air.

I mellemtiden har investorer fra Hong Kong og Australien bistået med at få et nyt lokalt flyselskab på benene, og selskabet, der har fået navnet Cobalt, er ved at være klar til at begynde operationerne. Første fly er af typen Airbus A320-200, og dåbsattesten siger 1995. Flyet har tidligere været beskæftiget hos Avion Express, Air Algérie samt El Salvador-selskabet TACA International Airlines.

I første omgang har Cobalt sat 14 destinationer på rutekortet, og flere vil følge til oktober. Der skal således flyves fra Larnaca til Athen, Thessaloniki, Heraklion (Kreta), Chania (Kreta), London, Manchester, East Midlands, Cardiff, Glasgow, Dublin, Paris, Beirut, Tel Aviv og Teheran.

“Cobalt er er selskab som vil arbejde fra Cypern og for Cypern,” siger bestyrelsesformand Gregory Diacou til The Cyprus Weekly.

Cypern skal være stort transitpunkt
Hos Cobalt er det tilsyneladende tanken at opbygge et hub på middelhavsøen på samme måde som de mellemøstlige flyselskaber med succes har gjort på en arabiske halvø.

Selskabet har løftet sløret for planerne om en massiv vækst i 2017, og på sigt skal der beskæftiges mellem 15 og 20 A320´ere samt mellem seks og 10 langdistancefly af typen Airbus A330. Samtidig er det planen i løbet af 2017 at åbne ruter til Kina, Indien, Sydafrika og Nordamerika.

“Vi vil snart sende de første fly i luften, og vi har en ambitiøs plan om at gøre Cypern til et stort transitpunkt. Geografisk ligger Cypern ideelt mellem Asien, Europa og Afrika,” hedder det på selskabets hjemmeside.

Det vil dog være et meget konkurrenceintensivt område, som Cobalt vil bevæge sig ind i. I forvejen er Turkish Airlines, Emirates, Qatar Airways og Etihad Airways ganske dominerende med de respektive transitpunkter i Istanbul, Dubai, Doha og Abu Dhabi, mens også Iran Air synes at være på vej med tilsvarende ambitioner for lufthavnen i Teheran.

Cobalt beskæftiger i dag i underkanten af 200 medarbejdere, hvoraf hovedparten er tidligere ansatte fra det nu krakkede Cyprus Airways. Cobalts administrerende direktør er Andrew Pyne, der kan trække på sin erfaring fra tidligere jobs i British Airways, Avianova, Virgin Atlantic og Cathay Pacific Airways, mens selskabets kommercielle direktør er Michael Hayden, der har en fortid hos Dobrolet, Avianova, Jazeera Airways og EU Jet.

Relaterede artikler:

Nyt cypriotisk lavprisflyselskab på vej

Nyt selskab vil erstatte Cyprus Airways

Flere flyselskaber klar til Cypern

Årets første konkurs en realitet

Europæisk flyselskab er konkurstruet