CPH-konkurrenter i spil til USA-kontrol

De amerikanske myndigheder ønsker at etablere fremskudt pas- og toldkontrol i fem af Københavns Lufthavns nærmeste konkurrenter.

Flere af Københavns Lufthavns nærmeste konkurrenter har udsigt til at få et stærkt kort på hånden i konkurrencen om at være en attraktiv gateway for trafikken mellem Europa og USA. Et kort, som Københavns Lufthavn ikke umiddelbart har udsigt til at få.

Det handler om den såkaldte ”pre clearance”, hvor de amerikanske myndigheder etablerer en fremskudt pas- og toldkontrol i udenlandske lufthavne. Rejsende til USA kan på den måde blive kontrolleret allerede inden afrejsen mod USA og ikke først, når de lander i USA.

Det amerikanske ministerium for indenlandsk sikkerhed har udpeget ti lufthavne i ni lande, hvor man vil arbejde for at etablere pre clearance-faciliteter. Og Københavns Lufthavns nærmeste konkurrenter i Nordeuropa er rigt repræsenteret blandt de 10 udvalgte.

Således er både Oslo Gardermoen, Stockholm Arlanda og Amsterdam Schiphol lufthavnene med på listen. Det samme er Bruxelles Zaventem og London Heathrow. Alle fem lufthavne, som konkurrerer skarpt med CPH om at være port for trafikken mellem Europa og USA.

Mere end 20 millioner
De fem øvrige lufthavne, hvor amerikanerne ønsker at etablere pre clearance, er Punta Cana i Den Dominikanske Republik, Tokyo Narita i Japan, Madrid-Barajas i Spanien, Istanbul Ataturk i Tyrkiet og Manchester i Storbritannien.

Mere end 20 millioner passagerer rejste sidste år fra de ti lufthavne til USA.

De amerikanske myndigheder vil nu indlede konkrete forhandlinger med de ti udvalgte lufthavne om etablering af pre clearance. Mere end 25 lufthavne verden over havde ytret ønske om at få den fremskudte kontrol.

Københavns Lufthavn oplyser til CHECK-IN.dk, at man ikke havde ansøgt om at komme i betragtning til at blive pre clearance-lufthavn.

Kun i Irland
15 lufthavne i seks lande har allerede i dag pre clearance. I Europa er det kun lufthavnene i Dublin og Shannon i Irland, hvor rejsende til USA kan blive kontrolleret på forhånd. Derudover drejer det sig om Freeport og Nassau på Bermuda, Calgary, Toronto, Edmonton, Halifax, Montreal, Ottawa, Vancouver, og Winnipeg i Canada samt Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. Mere end 16 mio. passagerer gik gennem pre clearance-faciliteterne i de 15 lufthavne sidste år.

600 amerikanske pas- og toldbetjente er udstationeret i de 15 lufthavne.