Banesystemet i Københavns Lufthavn. (Arkivfoto: Ernst Tobisch | CPH)

CPH lukker hovedbane i 10 dage

Bane 04R/22L i Københavns Lufthavn vil være lukket for starter og landinger fra den 18. til den 28. september. Dermed vil en del trafik blive afviklet fra lufthavnens tværbane 12/30.

I Københavns Lufthavn afvikles 98 procent af operationerne på hovedbanerne 04L/22R og 04R/22L, mens tværbanen 12/30 kun benyttes under særlige vejrforhold, eller når der foregår reparationsarbejder på hovedbanerne.

Det er netop, hvad der er tilfældet i de kommende 10 dage, da Københavns Lufthavn har lukket den 3.300 meter lange bane 04R/22L på grund af reparationsarbejder.

Ifølge et NOTAM (Notice to Airmen, red.) udsendt af lufthavnen vil banen være lukket fra den 18. september kl. 23.00 til den 28. september kl. 15.00.

“Der er tale om en vedligeholdelse af en landingsbane. Det er noget, vi skal gøre for at sikre, at sikkerheden er i orden. Lysene på landingsbanen skal tjekkes, og så skal asfalten og den generelle sikkerhed også tjekkes, så det er i orden,” siger Københavns Lufthavns pressechef, Lise Agerley Kürstein, til TV 2 Lorry.

Oversigt over banerne i København Lufthavn. (Grafik: CPH)

Flere fly ind over byen
Mens reparationsarbejderne står på, vil CPH benytte tværbanen 12/30 i et større omfang end normalt, og det betyder, at københavnerne kommer til at opleve flere fly ind over byen.

Det afhænger dog af vindforholdene, hvor mange fly, der kommer til at starte ind over hovedstaden, og lufthavnen forventer primært, at det bliver beboerne i Tårnby, Dragør og Kastrup, der vil kunne opleve gener fra øget flystøj.

Bane 04R/22L var også lukket fra den 4. til den 20. august 2021, da man ikke var blevet færdig med de reparationsarbejder, der var blevet igangsat i april og midlertidigt måtte indstilles under EM i fodbold.

Udover at banen er lukket i 10 dage, vil CAT III-instrumentlandingssystemet  i lufthavnen heller ikke være tilgængeligt, ligesom en del taxiveje vil være lukket. Det drejer sig om E4, E3, E2, B4, B5 og V1 samt C mellem N2 og B, B mellem B1 og E1.

 

Relaterede artikler:

CPH midlertidigt lukket for store fly

Defekt banelys stoppede flytrafik i CPH i to timer

Københavns Lufthavn lukker to startbaner