Dansk fly i vellykket FIFA-rejse

Danish Air Transport (DAT) har netop færdiggjort en verdensomspændende turné med FIFA VM-pokalen, hvor selskabets MD83-fly på 221 dage besøgte 90 forskellige lande.

Danish Air Transports (DAT) administrerende direktør og flykaptajn Jesper Rungholm er netop vendt hjem fra Brasilien, hvor danskeren har fløjet det sidste ben på FIFAs verdensomspændende World Cup Trophy Tour. DAT vandt sidste år kontrakten om at stille fly til rådighed for turnéen, der har haft til opgave at transportere VM-pokalen rundt i verden for at promovere denne sommers verdensmesterskaber i fodbold i Brasilien.

DAT-chefen fløj både første og sidste ben på turen, der strakte sig over 90 forskellige lande på 221 dage. Den første tur gik fra Coca Colas hovedsæde i Atlanta til Costa Rica, og denoplevelse står som noget specielt for Jesper Rungholm. Det fortæller den danske flykaptajn til CHECK-IN.dk:

”Generelt var det en kæmpe oplevelse, og det var meget forskelligt, hvad landene hver især havde gjort ud af vores ankomst. Specielt turens første ankomst i Costa Rica var fantastisk, hvor vi blev mødt af et trompetorkester og en masse mennesker.”

Høj sikkerhed
Jesper Rungholm forklarer, at det kræver et højt serviceniveau at kunne rumme en opgave som denne, og derfor havde DAT valgt kun at have tre hold kaptajner og styrmænd i rotation over perioden på mere end syv måneder. I alt var fire kaptajner og tre styrmænd plus diverse mekanikere og kabineansatte afsat til opgaven, der blev varetaget af DAT’s MD83-fly med registreringen OY-RUE.

Flyet blev før afrejse omlakeret og klargjort for en pris lige i underkanten af to millioner kroner, og ved hvert stop blev flyet omdannet til en receptionslounge med 40 dertilhørende VIP-pladser.

På rejsen igennem de 90 lande har flyets besætning mødt adskillige berømtheder og statsoverhoveder, der alle har skullet bidrage til promoveringen af turneringen. I blandt disse er en række tidligere VM-vindere, heriblandt den brasilianske legende Pelé, men også folk som den amerikanske vicepræsident Joe Biden meldte sin ankomst. Alligevel var det nogle helt andre personer, der gjorde størst indtryk på Jesper Rungholm:

”Det mest imponerende var helt klart Coca Cola-holdet. De var kun to skiftende hold afsted, og de arbejdede ekstremt hårdt. Alligevel var de fantastisk professionelle og fortjener sammen med FIFA stor ros for afviklingen af hele turnéen.”

I det hele taget var der et meget højt sikkerhedsniveau igennem hele forløbet. FIFA har en regel om, at VM-pokalen kun må røres af tidligere vindere af turneringen, statsoverhoveder, eller officielle ambassadører. Jesper Rungholm fortæller, at FIFA gik meget op i at denne regel blev overholdt, og selvom de fremmødte fik lov til at tage billeder med pokalen, måtte de på ingen måde røre den.

Flyver videre i Brasilien
Turnéens afsluttende ben blev fløjet fra Los Angeles til Rio de Janeiro, hvor World Cup Trophy Tour den 21. april blev afsluttet under stor bevågenhed.

”Der var et massivt fremmøde i Rio til vores ankomst på den afsluttende tur fra Los Angeles. Jeg tror, at de fremmødte folk blev stående i mere end tre timer efter landingen.” fortæller Jesper Rungholm.

Der går dog noget tid før, at OY-RUE vender hjem til Danmark igen, for selvom World Cup Trophy Tour er afsluttet, har MD83-flyet endnu en opgave at skulle udføre. Den 26. april begyndte således den nationale udgave af turnéen, hvor det danske fly skal rundt til 27 brasilianske byer, inden promotion-turen endelig afsluttes ved udgangen af maj måned. MD83´eren vil derefter være klar til at flyve charter fra Danmark igen i første uge af juni.