Dansk flyselskab på opgave for Det Hvide Hus

Danish Air Transport har netop gennemført en transportopgave for Det Hvide Hus. Det danske flyselskab var ansvarlig for transport af præsident Barack Obamas følge under det nylige besøg i Afrika.

Det danske flyselskab Danish Air Transport (DAT) har for vane at udføre særlige transportopgaver, der kræver mere end det sædvanlige. Således har selskabet tidligere fløjet danske soldater til Helmand-provinsen i Afghanistan, ligesom selskabet på vegne af Coca-Cola og FIFA fløj VM-pokalen rundt til 96 lande i 2013/14.

Tidligere på ugen kom selskabets ejer og administrerende direktør Jesper Rungholm hjem fra en “special mission“ i Afrika. Kunden var ingen ringere end Det Hvide Hus i Washington D.C. booket gennem Air Partner, der også var broker på Coca Cola turen.

DAT´s store MD87-fly (OY-JRU) blev ombygget til en VIP-konfiguration med 83 sæder, hvoraf de 68 er Business Class. Herefter fløj Jesper Rungholm og hans besætning fra Billund til Frankfurt den 23. juli for at hente en række amerikanske udenrigskorrespondenter, personale fra Det Hvide Hus samt et større antal Secret Service-agenter.

Flyveturen til Nairobi foregik med fuel-stop i Luxor, og ved ankomsten til Nairobi sluttede DAT-flyet sig til det samlede hold, der bestod af Air Force One, US Air Force C5, tre C17-fly samt et Boeing 757 og et Boeing 737-fly.

Af sikkerhedsmæssige årsager, blev flyet flyttet til Dar es Salaam i Tanzania de følgende to dage. Det samme var tilfældet med de øvrige fly i følget.

“Der var stillet krav om, at vi havde vores egen vagt med på turen. Vi lejede i et dansk sikkerhedsfirma en medarbejder, der har en fortid som jægersoldat. Han fik til opgave at stå vagt ved flyet, mens det stod på jorden,“ fortæller Jesper Rungholm til CHECK-IN.dk

Stolthed hos DAT
Søndag den 26. juli fløj alle flyene tilbage til Nairobi og derfra direkte videre til Addis Abeba i Etiopien, som var præsident Barack Obamas andet besøg på Afrika-turen.

Hjemflyvningen fra Adds Abeba fandt sted tirsdag til Frankfurt med fuel-stop i Alexandria. Fra Frankfurt fløj de prominente gæster videre med United-rutefly direkte til USA.

“Det er første gang, at Det Hvide Hus benytter et ikke-amerikansk flyselskab til sådan en opgave. Det er vi ekstremt stolte over,“ tilføjer DAT-direktøren.

Rundt på hele turen var to piloter, fem i kabinen samt en mekaniker og en sikkerhedsmedarbejder. Herudover stødte to piloter til i Nairobi på udrejsen samt i Frankfurt på hjemrejsen for at sikre, at hviletidsbestemmelserne blev overholdt.

Nu er flere medarbejdere hos DAT i gang med at ombygge MD87-flyet til den sædvanlige konfiguration med 135 sæder. På søndag flyver den nemlig danske chartergæster til Napoli på vegne af Gislev Rejser, mens fodboldklubben Brøndby IF i næste uge skal en tur til Nicosia på Cypern i DAT-flyet.

Foto: Kabinen på MD87-flyet skulle indrettes efter forskrifterne fra Det Hvide Hus med blandt andet nakkeservietter med logo.