DAT-direktør holdt politiske dundertaler i luften

Passagererne fik brandtaler om Danish Air Transports uvilje mod overenskomster, da selskabets direktør i weekenden sad i cockpittet på tre flyvninger med deltagere på vej hjem fra Folkemødet på Bornholm.

Danish Air Transports direktør og ejer, Jesper Rungholm, kunne ikke dy sig for at holde brandtaler om selskabets uvilje mod at tegne overenskomst med sit flyvende personale og selskabets chancer for at overleve, da han søndag sad i cockpittet på tre flyvninger fra Bornholm til København med deltagere fra Folkemødet.

Mange af passagererne ombord på den MD-83 maskine, hvor Jesper Rungholm var kaptajn, var politikere, fagforeningsfolk og organisationsfolk. Og de fik over højtaleranlægget ikke bare den sædvanlige sang om nødudgange og iltmasker. De fik også DAT-direktørens ærlige mening om den polemik om organiseringen af selskabets kabinepersonale, som opstod på Folkemødets første dag torsdag.

Her skrev avisen.dk, at Danish Air Transport ikke havde overenskomst med Flyvebranchens Personale Union for sine kabineansatte. Det blev kædet sammen med debatten om social dumping og fik flere politikere og fagforeningsfolk til at vende flyet ryggen og tage færgen over til demokratifestivalen på solskinsøen. I visse dele af LO-fagbevægelsen og på den politiske venstrefløj er det nemlig ildeset at bruge virksomheder, som ikke har tegnet overenskomst for sine ansatte.

Vred over talen
Søndag benyttede Jesper Rungholm det faktum, at passagererne ikke kunne gå deres vej, til at servere et par modargumenter.

”At man ikke har overenskomst gør ikke nødvendigvis en virksomhed til en dårlig virksomhed,” siger Jesper Rungholm og fortsætter:

”Vi ville ikke have kunnet drive luftfartsselskab i 25 år, hvis ikke vi havde behandlet vores personale ordentligt,” understreger Jesper Rungholm.

Han holdt sin tale tre gange. Kun en enkel ud af de knap 500 passagerer ombord på de tre flyvninger blev vred over talen. Det fortalte han til DAT-direktøren, der efter landingen stod ved udgangsdøren og sagde farvel.

Mandag blev Jesper Rungholm til gengæld kontaktet af en fagforeningsboss fra LO, som gerne ville havde uddybet DAT-direktørens synspunkter med henblik på at indgå en aftale.

Sundhedsforsikring og goder
DAT oplyser i en faktaboks på sin hjemmeside, at alle deres fastansatte piloter og kabineansatte er ansat på enslydende standardkontrakter og på funktionærlignende vilkår, herunder naturligvis feriepenge, løn under sygdom, diæter (både skattepligtige og skattefrie), obligatorisk pensionsordning, sundhedsforsikring, og andre personalegoder.

Gennemsnitlønnen inklusive feriepenge, pension og diæter udgjorde i 2013 783.000 kroner for kaptajner og 420.000 kroner for styrmænd. Gennemsnitlønnen inklusive feriepenge, pension og diæter udgjorde i 2013 402.000 kroner for kabinechefer og 301.000 kroner for menige kabineansatte. Det skriver DAT i faktaboksen.