DAT har solgt Dash-8 fly

Det ene af de to Dash-8 fly, som Danish Air Transport købte til en særlig operation i Norge, er nu på vej videre til Canada.

Mandag morgen lettede et Bombardier Dash-8 fly fra Københavns Lufthavn for at begive sig ud på en lang rejse til sit nye hjem i Canada. Flyet, med registreringen OY-RUW, tilhørte indtil i fredags Danish Air Transport (DAT), men er nu blevet solgt til Air Creebec i Canada. Dermed vender flyet hjem til det land, hvor det kom til verden for mere end 27 år siden.

På grund af flyets forholdsvis korte rækkevidde er det en færgeflyvning med ikke mindre end fire mellemlandinger undervejs fra København til Montreal i Canada. Først Stavanger, derefter Keflavik på Island, Narsarsuaq på Grønlands sydspids og til sidst Goose Bay i Canada inden turen afsluttes i Montreal.

Flyet er af typen Dash 8-100 og har plads til omkring 40 passagerer. Det er beregnet til at flyve på korte ruter med få passagerer og er i stand til at lande på meget korte baner.

Et lille afslag
Det var da også netop operationer fra meget korte baner i Norge, som DAT indkøbte OY-RUW og søsterflyet OY-RUI til at tage sig af. I 2012 bød Danish Air Transport således på en række statsstøttede norske indenrigsruter. Og for at kunne betjene flere af lufthavnene på de udbudte ruter var det nødvendigt at anskaffe Dash 8-100 flyene.

Danish Air Transport vandt ikke kontrakten og har sidenhen benyttet flyene på sine andre ruter. Sidste år besluttede DAT ikke at byde på de norske statsstøttede ruter, når de kommer i udbud igen i 2016.Derfor blev begge fly sat til salg i november sidste år.

”Vi måtte give et lille afslag, men vi får tæt på den pris, som vi havde sat den til salg til. Vi ender således med at tjene penge på salget,” forklarer Jesper Rungholm, direktør i Danish Air Transport.

Danish Air Transport har en større flåde af ATR-42 og -72 turbopropfly. Og når der ikke blev behov for Dash 8-flyene i Norge var det for dyrt og besværligt at have de to fly ved siden af de andre i stedet for blot at have ATR-fly.

Air Creebec har i forvejen seks Dash 8-100 fly samt Dash 8-300, Embraer 110, Beechcraft 1900, beechcraft King Air og Hawker 748-fly.