Delta fra Minneapolis til nordisk lufthavn

Det amerikanske flyselskab Delta Air Lines har søgt om start- og landingstilladelser til en sommerrute mellem Minneapolis og Keflavik på Island. Denne rute beflyves i forvejen af Icelandair.

Det islandske flyselskab Icelandair er dominerende i flytrafikken mellem Island og Nordamerika, men flyselskabet har nu udsigt til konkurrence på ruten til Minneapolis.

Endnu engang er det amerikanske Delta Air Lines, der vil udfordre Icelandair. Tilbage i sommeren 2011 etablerede SkyTeam-selskabet en daglig sæsonrute fra New York-JFK til Keflavik, og i den kommende sommer er turen kommet til Minneapolis.

Delta Air Lines har endnu ikke endeligt bekræftet, at selskabet etablerer ruten til Island, men sandsynligheden er stor, idet flyselskabet har ansøgt om slots (start- og landingstilladelser, red.) i den internationale islandske lufthavn.

Indtil videre er Delta Air Lines i perioden fra den 1. juni til den 2. september blevet tildelt en daglig ankomst kl. 08.00 lokal tid i Keflavik med en returflyvning til Minneapolis kl. 09.45. Rutenumrene hedder DL180/181 og der ønskes benyttet fly af typen Boeing 757-200 på ruten. Det bekræfter Airport Coordination Denmark A/S, der behandlerslotansøgninger for den islandske lufthavn.

Direkte konkurrence med Icelandair
At Delta Air Lines vil flyve fra Minneapolis til Keflavik i en tre måneders sommerperiode betyder, at der er direkte konkurrence til Icelandair.

Icelandair flyver også i præcis samme periode mellem de to byer. Det islandske flyselskab benytter også fly af typen Boeing 757-200.

Tidtabellen er dog mere gunstig for Icelandair, idet flyselskabet har mulighed for at sende passagererne videre ud i det europæiske rutenet samt etablere fødelinjer fra Europa ind til trafikknudepunktet i Keflavik. Det daglige Icelandair-fly fra Minneapolis kommer ind til Keflavik kl. 06.30 og returnerer til den amerikanske storby kl. 16.45.

Icelandair mærker konkurrencen fra flere sider. I forvejen har det islandske lavprisflyselskab WOWair bebudet nye ruter fra Keflavik til henholdsvis Boston og Baltimore-Washington i den kommende sommer. Disse to ruter beflyves også i forvejen af Icelandair.