Det private PrivatAir

Fra den 1. juli 2011 skal det schweiziske PrivatAir på vegne af Gulf Air flyve den nye rute fra Bahrain til København. Det relativt ukendte flyselskab har lignende aftaler med KLM, Lufthansa og SWISS, hvor man opererer med specialindrettede fly.

Når det arabiske luftfartsselskab Gulf Air den 1. juli 2011 åbner en ny direkte flyrute mellem Bahrain og Københavns Lufthavn, er det i virkeligheden et helt andet selskab, der kommer til at stå for flyvningerne.

Den nye rute vil nemlig blive opereret fire gange ugentligt med et Boeing 737-700 fly fra det schweiziske luftfartsselskab PrivatAir.

Det relativt ukendte flyselskab har en række lignende aftaler med blandt andet KLM, Lufthansa og SWISS, hvor man foretager eksklusive flyvninger, hvor flyene typisk er indrettet udelukkende med business class-sæder.

Det privatejede PrivatAir S.A. har hovedkvarter i Geneva International Airport i Schweiz og opererer et antal Boeing-fly for såvel private, berømtheder og andre luftfartsselskaber.

Oprindeligt blev selskabet stiftet helt tilbage i 1977 som et datterselskab i Latsis Group og fik i 1995 AOC i Schweiz. I samarbejde med Swissport driver man selskabet PrivatPort, der er en handlingvirksomhed for forretningsfly.

Selskabets primære baser er Geneva Cointrin International Airport (GVA), Frankfurt Lufthavn (FRA), Munich International Airport (MUC), Amsterdam Schiphol Airport (AMS) og Zürich Airport (ZRH).

PrivatAir har mere end 400 ansatte og omsætter for over $100 millioner om året.

Blandt selskabets kunder er ikke kun andre luftfartsselskaber, men også berømte personer fra sportsverdenen, underholdningsbranchen eller sågar royale, hvilket fordrer en vis diskretion.

Selskabet købte sit første Boeing 737 i 1979 og var i 1998 blandt de allerførste til at bestille to Boeing Business Jets (BBJ), der er varianter af de normale Boeing-fly, men specielt indrettet som forretningsfly af højeste klasse.

I 2003 begyndte PrivatAir flyvninger for Lufthansa mellem Düsseldorf-Chicago og München-Newark. Her indsatte PrivatAir to nye Airbus A319LR og Boeing 737-700 Business Jet, begge indrettet med kun 48 sæder.

I 2009 købte selskabet tre Boeing Business Jets 2 til erstatning for sine Airbus A319LR og indførte samtidig dual-class service på en række nye destinationer.

Blandt selskabets ansatte er i øvrigt den nordjyske pilot Kathrine Elmer, der til dagligt sidder i cockpittet på ruten mellem Amsterdam og Houston, som PrivatAir opererer for KLM.