EU’s system med kvoter på luftfartens CO2-udledning er ikke andet end en pengemaskine, lyder det fra Dansk Folkeparti, der støtter op om den internationale kritik.
Det er ikke kun internationalt at EU’s krav om at luftfartsselskaberne skal købe kvoter for at kompensere for deres CO2-udledning møder modstand.
Alle flyselskaber, der flyver inden for eller til og fra EU, har siden 1. januar fået tildelt en mængde gratis CO2-kvoter som dækker en vis procentdel af selskabernes årlige behov. De resterende kvoter skal erhverves på de internationale kvotebørser. Købet af kvoterne skal ske i starten af 2013.
EU-landene har mødt voldsomt kritik fra både USA, Kina, Indien og Rusland, der sammen med 22 andre lande har dannet fælles front i en koalition med det krigeriske navn ”coalition of the unwilling”. Og Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, er helt på linjen med koalitionen.
”Jeg er enig i kritikken fra USA, Kina og de øvrige lande. Det er en ren pengemaskine pakket ind i fin klimaretorik,” lyder det bramfrit fra Morten Messerschmidt til CHECK-IN.dk
200 tabte arbejdspladser
Den hollandske minister for infrastruktur og miljø, Joop Atsma, advarede tidligere på ugen om, at kvotesystemet risikerer at koste det hollandske luftfartsselskab KLM 220 mio. kroner, mens regningen for lufthavnen i Amsterdam kan blive knap 30 mio. kroner og 200 tabte arbejdspladser.
CHECK-IN.dk har tidligere omtalt hvordan systemet heller ikke bliver mødt med begejstring hos flere af de danske luftfartsselskaber.
“Timingen er uheldig når europæisk luftfart lider som den gør i øjeblikket. Det er desuden en meget ugennemsigtig afgift. Vi ved således ikke hvad det kommer til at koste os, da kvotepriserne svinger op og ned,“ har Klaus Ren, direktør i Jettime, tidligere sagt til CHECK-IN.dk.
Hos det danske flyselskab Sun-Air sukker manhøjlydt over de administrative byrder og ekstraudgifter, som systemet medfører.
”For et lille flyselskab som vores kræver det her mange ressourcer. Vi har måttet ansætte en mand på fuld tid alene til at holde styr på vores indberetninger. Samtidig skal hans arbejde kontrolleres af et uafhængigt revisionsselskab. Og herhjemme er kun to selskaber autoriseret af Energistyrelsen til at gøre det,” forklarede kommerciel direktør i Sun-Air, Kristian Tvergaard til CHECK-IN.dk i februar.
Straffeaktioner
Siden kvotesystemets ikrafttræden 1. januar er der blevet slået kraftigt på krigstrommerne hos landene uden for EU. De mødtes i Moskva i slutningen af februar for at diskutere hvilke straffeaktioner de kan iværksætte for at tvinge EU til at overgive sig og droppe systemet igen.
Den kinesiske regering har forbudt landets flyselskaber at købe CO2-kvoter, og den russiske vicetransportminister Valery Okulov luftede på mødet i Moskva muligheden for, at Rusland lukker for al civil radiokommunikation over Sibirien og dermed umuliggør al flyvning mellem Europa og Asien. En anden sanktionsmulighed kunne være en særlig strafafgift rettet mod europæiske flyselskaber.
Konflikten kan ende med en regulær handelskrig, som især kan skade den europæiske flyproducent Airbus, der afsætter en stor del af sine nye fly til asiatiske og kinesiske selskaber. Det kinesiske luftfartsselskab Hong Kong har allerede truet med at afbestille de 10 Airbus A380-fly, som selskabet har bestilt hos den paneuropæiske leverandør.
Læs også:
ETS-kvotekrig kan koste kinesisk ordre på Airbus A380-fly
Charterflyselskaber: Kvoteafgift bedre end passagerafgift