Dreamliner-fly parkeret i amerikansk ørken

Et splinternyt Dreamliner-fly bestilt af schweiziske PrivatAir har i tre måneder stået opmagasineret i Victorville i Mojave-ørkenen i det sydlige Californien.

Listeprisen for et splinternyt Boeing 787-8 Drealiner fly er på 206,8 mio. dollars, hvilket svarer til lidt mer end 1,4 mia. danske kroner.

Kapitalomkostningerne ved at erhverve sådan et nyt langdistancefly er ganske betragtelige, hvorfor det kan undre, at schweiziske PrivatAir har haft et helt nye Dreamliner-fly stående i en amerikansk ørken siden midten af september måned.

Flyet med registreringen N887BA blev leveret den 18. september sidste år, og flyet blev fløjet direkte fra Boeings Paine Field Airport ved Seattle til Southern California Logistics Airport ved Victorville i Mojave-ørkenen.

Her har flyet stået opmagasineret og har været tildækket på de mest sårbare steder. Flyselskaberne bruger dette område og andre ørkenområder i USA til at opbevare fly i længere tid, da det for det første er billigere end en hangar i en stor lufthavn, ligesom det tørre ørkenklima forhindrer korrosion.

PrivatAir, der blandt andet skal flyve fra København til Boston for SAS, bestilte i 2006 et enkelt eksemplar af Boeing 787-8 Dreamliner-flyet i VIP-udgave, og sidenhen fulgte endnu en bestilling i 2008, således at to af topmoderne langdistancefly skulle tilgå det schweiziske flyselskabs flåde.

“Den stadig stigende efterspørgsel fra charter-kunder efter rummelige langdistancefly viser ingen tegn på at aftage, og PrivatAir er strategisk placeret til at tilbyde vores kunder det bredeste udvalg af rejsemuligheder. Denne seneste ordre vil styrke PrivatAir´s flåde og give vores passagerer mulighed for at rejse længere, hurtigere og med større komfort,“ sagde PrivatAir´s administrerende direktør tilbage i 2008, da ordre på det andet fly blev bekræftet.

Manglede flysæder
Det er derfor en stor gåde, hvorfor flyet har stået i Mojave-ørkenen siden september måned. Flyet er planlagt til at skulle på schweizisk register som HB-JJJ og skal i første omgang på opgave for ECAIR – Equatorial Congo Airlines, der har ønsket at wetlease flyet.

Om årsagen til opmagasineringen er, at kunden i Congo er sprunget fra, eller om der er ventetid på sæder til flyet, er ikke kendt. CHECK-IN.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra PrivatAir´s administrerende direktør Greg Thomas.

Det er ikke første gang, at nye Dreamliner-fly bliver parkeret i Victorville. Det skete også i begyndelsen af 2015, efter at American Airlines fik leveret selskabets tredje og fjerde Boeing 787-8 Dreamliner. Her ventede det amerikanske flyselskab i fire måneder på at 28 Business Class-sæder fra til hvert af flyene skulle ankomme fra den franske sædeproducent Zodiac.

Zodiac havde problemer med leveringen, og Dreamliner-flyene til American Airlines havde allerede forladt fabrikken henholdsvis den 24. november og 23. december 2014. De eksklusive Business Class-sæder koster omkring en million kroner stykket og har masser af kompliceret teknik med sig. Derfor valgte American Airlines at foretage færdiggørelsen af kabinerne, hvorefter de nye fly fik et ufrivilligt ophold i den californiske ørken, hvor det sædvanligvis er udtjente og gamle fly, der opmagasineres.