Drillerier mellem jyske lufthavne

Billund Lufthavn hævder, at 20 procent af nordjyderne rejser på ferie fra den syddanske lufthavn. Omvendt siger Aalborg Lufthavn i nord, at op imod 20.000 syddanskere vælger at rejse ud af den nordjyske lufthavn.

Billund Lufthavn udsendte den 31. marts en pressemeddelelse med overskriften “Hver femte nordjyde foretrækker Billund Lufthavn til udlandsrejser.“

Timingen var bemærkelsesværdig, da meddelelsen landede i indbakken hos redaktionerne blot 24 timer inden offentliggørelsen af lufthavnens trafiktal fra marts måned. Her måtte den internationale syddanske lufthavn præsentere en passagertilbagegang på 5,6 procent begrundet i påskeforskydninger.

Bag pressemeddelelsen fra Billund Lufthavn gemmer sig en undersøgelse fra analysebureauet MEGAFON. Undersøgelsen viser ifølge Billund Lufthavn, at 20 procent at de nordjyske rejsende foretrækker lufthavnen mod syd til udlandsrejser.

Til undersøgelsen har Billund Lufthavn fundet en forsker ved Aalborg Universitet, der kan sige følgende:

“Høj mobilitet og let adgang til lufthavne for alle danskere gør, at det er de lufthavne med de laveste flypriser, flere destinationer eller bedste rejsetidspunkter, der vinder kampen om kunderne. Transporttid på et par timer betyder ikke noget, hvis tilbuddet er det rigtige,“ siger Henrik Harder, der forsker i pendling og mobilitet ved Aalborg Universitet.

Billund Lufthavn lægger især vægt på, at lufthavnen samlet har 90 charter- og rutedestinationer, hvilket kan trække publikum til langvejsfra.

“Vores oversøiske ruter i Billund Lufthavn trækker gæster til fra hele Vestdanmark, og samtidig tilbyder lufthavnen en god oplevelse for vores gæster. Både når det gælder udbuddet af destinationer, restauranter og butikker, men også i forhold til smidig afgang og hjemkomst,“ forklarer salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour, der er en af de store kunder i den syddanske lufthavn.

Flere eller færre?
I Aalborg Lufthavn er man ikke særligt imponeret over undersøgelsen. Indledningsvis glæder lufthavnsdirektør Søren Svendsen sig over, at 80 procent af alle nordjyder foretrækker Aalborg Lufthavn, hvilket han isoleret set er meget tilfreds med.

“Det interessante er, om der er flere eller færre nordjyder, der vælger at rejse fra Billund Lufthavn end tidligere,“ påpeger Søren Svendsen.

Hertil svarer marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn.

“Det er første gang, at vi laver en undersøgelse af denne art. Så vi har ikke tal fra tidligere år at sammenligne med. Derfor kan vi ikke med sikkerhed sige, om der er færre eller flere nordjyder, der rejser fra Billund.“

Aalborg Lufthavn hævder, at man på baggrund af en undersøgelse foretaget af Jysk Analyse vurderer at have 60.000 charterpassagerer fra Region Midtjylland sidste år set i forhold til et samlet tal på lige i underkanten af 200.000 charterrejsende til og fra Aalborg Lufthavn.

Da lufthavnene tæller afgående og ankommende passagerer med i statistikken, er der tale om 30.000 chartergæster fra Region Midtjylland ud af samlet 100.000 charterejsende. Ligeledes forholdet det sig sådan, at der ifølge Aalborg Lufthavn i 2013 var 35.000 passagerer fra Region Syddanmark (Sønderjylland og Fyn) på ruterne ud af Aalborg Lufthavn. Det svarer til 18.500 enkeltindivider.

Foto: Salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour og lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen fra Billund Lufthavn i forbindelse med indvielse af direkte charterflyvninger til Phuket i Thailand.