En Boeing 737-800 fra Norwegian. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Dystre udsigter for Norwegian

Norwegian presses ligesom andre flyselskaber af coronaviruskrisen og kan ifølge ny analyse fra Danske Bank få et minusresultat på over 1,8 milliarder kroner i år.

Det er velkendt, at Norwegian er presset økonomisk og har iværksat en omfattende plan, der skal gøre selskabet mere lønsomt. Den globale coronaviruskrise kommer derfor på et mildt sagt uheldigt tidspunkt for det for det norske flyselskab.

Allerede nu er Norwegians værdi på aktiemarkedet i år næsten halveret, og virksomheden risikerer at tabe milliarder af kroner i år.

I en ny analyse fra Danske Bank, som omtales i norske Dagens Næringsliv, forventer analytikere, at Norwegian i år ender med et nettoresultat på minus 2,5 milliarder norske kroner (1,8 milliarder danske kroner), og det er endda i et forholdsvist optimistisk scenarie, hvor de negative virkninger af coronavirus vil være overstået i andet kvartal.

Omsætning ned med 3,2 milliarder kroner
Alene i andet kvartal forventer Danske Bank, at faldende billetsalg og aflyste flyvninger vil medføre en omsætningsnedgang i Norwegian på 4,4 milliarder norske kroner (3,2 milliarder kroner) i forhold til samme kvartal sidste år. Samtidig vil underskuddet før skat blive fordoblet fra 1,7 til 3,3 milliarder norske kroner (2,4 milliarder kroner).

Norwegian har de seneste to år hentet ny kapital på markederne i tre omgange. Ifølge -analytiker Martin Stenshall har flyselskabet brug for rundt regnet en halv milliard norske kroner i andet kvartal for ikke at overtræde obligationsejernes lånevilkår. Han mener, at dette er overkommeligt og i alles interesse, og han afblæser spekulationer om en konkurs.

”Overtrædelse af lånevilkårene er muligt. Men vi tror, ​​at ledelsen vil gøre alt, og jeg tror, ​​at de vil lykkes med det, og at de kommer i mål med en mindre, rettet emission,” siger Martin Stenshall.

Danske Bank-analytikeren har i sin analyse ikke inkluderet corona-konsekvenser i andet halvår 2020. I et værst tænkeligt scenarie, hvor konsekvenserne af coronavirus udvides til juli og august, kan et ellers forventeligt overskud i selskabets bedste indkomstperiode også blive forvandlet til et underskud. Derudover vil det være vanskeligt både at skaffe kapital og sælge fly i et usikkert marked.

Ingen kommentarer fra Norwegian
I modsætning til mange andre flyselskaber har Norwegian endnu ikke sendt en meddelelse til markedet om, at de forventer et fald i indtægterne som følge af coronaviruskrisen.

Dagens Næringsliv har været i kontakt med Norwegians kommunikationsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen, der siger, at virksomheden ikke har noget nyt at rapportere omkring efterspørgsel, og at selskabet vurderer situationen løbende.

 

Relaterede artikler:

Norwegian-udsalg under coronakrise

Norwegians børskrise fortsætter

277 initiativer skal bringe Norwegian i plus