En Airbus A320 fra Alitalia. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

EasyJet og Delta bekræfter interesse i Alitalia

EasyJet, Delta Air Lines og det italienske jernbaneselskab Ferrovie dello Stato bekræfter, at de har dialog om et fælles bud på det økonomisk trængte Alitalia.

Det statsejede italienske flyselskab Alitalia har endnu ikke fået nye investorer, selv om der har været vist interesse fra flere flyselskaber. Alitalia gik konkurs i maj 2017 og blev herefter sat under særlig administration.

I slutningen af oktober sidste år viste easyJet sin interesse for at købe Alitalia. Det skete ved, at det britiske lavprisflyselskab indgav en ikke-bindende tilkendegivelse af sin interesse for flyselskabet.

Interessen fra easyJet bliver nu yderligere bestyrket. EasyJet bekræfter nemlig, at det indgår i samtaler med det amerikanske flyselskab Delta Air Lines og det statsejede italienske jernbaneselskab Ferrovie dello Stato om muligheden for en fælles investering i Alitalia.

“Intet er sikkert”
EasyJet er i dialog med de to øvrige interesserede om at danne et konsortium, der skal undersøge mulighederne for Alitalias fremtidige drift. Men easyJet tilføjede torsdag, at intet endnu er sikkert omkring et køb.

”Intet er sikkert på dette stadie, om vi vil fortsætte med at gennemføre en transaktion,” skriver easyJet og understreger, at det vil give flere opdateringer, “hvis og når det er hensigtsmæssigt”.

Bestyrelsen i Ferrovie dello Stato besluttede at indlede forhandlinger med de to flyselskaber, efter de tilkendegav deres interesse i at købe Alitalia sammen med det italienske jernbaneselskab. De tre parter skal i øjeblikket arbejde på at få formuleret de vigtigste aspekter i en ny plan for Alitalia.

Fristen for at afgive et købstilbud på Alitalia var 31. oktober sidste år, og administratorerne bag Alitalia modtog to bindende bud ud over easyJets erklæring om interesse i flyselskabet. De to bindende bud var fra netop Ferrovie dello Stato og Atlanta-baserede Delta Air Lines, der altså nu indgår i samtaler med easyJet om et fælles bud.

Det tyske flyselskab Lufthansa afgav bud på Alitalia i 2017, men sidenhen har selskabet trukket interessen for at investere i det kriseramte flyselskab. Til gengæld vil Lufthansa gerne indgå i et kommercielt partnerskab med Alitalia. Også Air France-KLM har tidligere vist interesse for Alitalia, men har siden droppet planerne om at overtage selskabet.

Regeringen står klar
Den italienske regering har, siden Alitalia blev sat under administration, holdt hånden under flyselskabet i form af flere økonomiske hjælpepakker. Regeringen har ytret ønske om at beholde en del af Alitalia på italienske hænder, men den er villig til at indgå i samarbejde om at forny det hårdt prøvede flyselskab.

“Regeringen er villig til at deltage i oprettelsen af et ”New Italia” gennem økonomiministeriet, forudsat at dette er i overensstemmelse med EU-regler, og at der er en bæredygtig forretningsplan på plads,” lød det i onsdags fra Italien premierministers, Giuseppe Contes, kontor i en erklæring.

Alitalia råder over en flåde på 98 fly og har lidt under 100 destinationer i rutenetværket. Skyteam-flyselskabet har i øjeblikket cirka 12.000 ansatte.

 

Relaterede artikler:

Italienske statsbaner vil overtage Alitalia

Uvis fremtid for Alitalia

’Alitalia bliver et bedre og bedre køb’

Air France-KLM og easyJet byder samlet på Alitalia

Alitalia annullerer overtagelsen af Primera Air-fly