Piloter i cockpittet på A320-fly fra SmartLynx. (Foto: SmartLynx)

EasyJet henter hjælp hos lettisk flyselskab

Lettiske SmartLynx Airlines skal hjælpe easyJet i gang på den nye base i Berlin-Tegel og stiller seks fly til rådighed på en wetlease-aftale.

I forbindelse med airberlin-konkursen indgik easyJet en aftale om at overtage op til 25 Airbus A320-fly samtidig med, at beskæftigelsen for 1.000 tidligere airberlin-ansatte blev sikret. Det var et af resultaterne af, at det britiske lavprisflyselskab for en pris af 40 millioner euro, eller hvad der svarer til 300 millioner kroner, overtog en række slots (start- og landingstilladelser, red.) i Tegel-lufthavnen i Berlin.

Det varer dog et stykke tid, inden easyJet får adgang til de fly, der skal overtages, og derfor har det være nødvendigt at wetlease seks fly fra det lettiske flyselskab Smart Lynx Airlines

Samtlige seks fly er af typen Airbus A320-200, og fire af disse er på lettisk register, mens de øvrige to er registreret i Estland. Aftalen betyder, at en tredjedel af A320´erne fra SmartLynx skal flyve for easyJet. SmartLynx råder over 12 A320-200 på letttisk register samt fem fly af samme type på det estiske register.

Ifølge SmartLynx Airlines er aftaleperioden fra den 7. januar til den 31. marts 2018, og alle flyene får i aftaleperioden base i Tegel-lufthavnen.

Taber en halv milliard kroner på wetlease
EasyJet har tilsyneladende gode erfaringer i samarbejdet med SmartLynx Airlines, der i begyndelsen af året havde tre fly på wetlease for easyJet, ligesom det lettiske flyselskab også har været flittigt brugt af Norwegian.

Men noget tyder på, at det kan blive dyrt for easyJet at måtte indleje fremmed flykapacitet og besætninger. Således måtte easyJet i sidste uge i forbindelse med præsentationen af selskabets årsresultat for regnskabsåret 2016/17, varsle forventede tab på den kommende operation i Tegel.

Således fremgår det af årsrapporten, at easyJet forventer at tabe omkring 60 millioner britiske pund – eller godt 510 millioner kroner – på operationerne fra Tegel i regnskabsåret 2017/18, da det er dyrere at benytte wetlease-flyene fra SmartLynx Airlines i stedet for selv at producere flyvningerne.

Heruodver regner easyJet også med en engangsomkostning på 100 millioner britiske pund (850 millioner kroner) ved at skulle træne og integrere airberlin-personalet samt klargøre flyene til de kommende operationer.

 

Relaterede artikler:

EasyJet overtager op til 25 airberlin-fly

SmartLynx på erobringstogt

SmartLynx forsinker hver tredje flyvning for Norwegian

28 gange om ugen med SmartLynx til Aalborg

Baltisk flyselskab vil ekspandere i Asien og Nordamerika