Britiske forskere har afsløret, at det er muligt at hacke sig ind i en chip, som er central for styringen af Boeing 787 Dreamlineren.
Det kunne lyde som plottet til en ny Die Hard-film, men det er sandsynligvis den skinbarlige virkelighed. En såkaldt ”bagdør” i en computerchip betyder, at det er muligt for hackere at få kontrol med systemer, som er kritiske for Boeing 787 Dreamlinerens flyveevner.
Det er vurderingen fra to britiske forskere fra Cambridge University og Quo Vadis Labs. Chippen er produceret af det amerikanske firma Actel og bruges i en lang række fly, missiler og droner – her i blandt Boeings spritnye 787 Dreamliner.
”En hacker kan slå alle sikkerhedsforanstaltninger på chippen fra og reprogrammere kryptografien og adgangskoderne, eller permanent beskadige chippen,” skriver de to forskere, Sergei Skorobogatov og Chris Woods fra Quo Vadis Labs.
Woods fortæller til avisen The Guardian, at de har tilbudt deres informationer til den britiske regering, men at myndighedernes svar er klassificeret.
Gå ad bagvejen
Det er producenten Actel selv, der har forsynet sin ProASIC3-chip med en bagdør, som gør det muligt at få kontrol over dele af det apparat eller den maskine, som chippen sidder. ProASIC3 bruges i medicinaludstyr, biler, kommunikationsudstyr og forbrugerprodukter samt i militærisenkram.
Bagdøre er helt normale i den slags udstyr, og kan bruges til at opdatere chippen eller få kontrol over den ved fejl. De to britiske forskere er dog rystede over, hvor nemt det er for udeforstående at finde bagdøren i Actels chip, og hvor stor skade man kan forvolde ved at gå ad bagvejen.