(Foto: Jonas Borg)

Ekstraordinær kontrol af håndbagage i Arlanda

Den svenske lufthavnsoperatør Swedavia vil sammen med sikkerhedspersonale og luftfartsselskaberne i hele maj måned gennemføre en ekstra kontrol af flypassagerernes håndbagage i Stockholm Arlanda lufthavnen. Passagerer med for meget håndbagage vil blive stoppet i sikkerhedskontrollen.

Nu skal det være slut med at medbringe for meget håndbagage ombord på flyene, når man rejser fra Arlanda-lufthavnen ved den svenske hovedstad.

I maj måned vil lufthavnsoperatøren Swedavia, der driver lufthavnen, iværksætte en særlig kampagne, der skal få rejsende til at indchecke håndbagage, der i antal og omfang overstiger de foreskrevne mål.

Hos SAS er det tilladt på europæiske ruter at tage ét stykke håndbagage med ombord. Vægten må højest være 8 kg, og siderne må maksimalt måle 55 cm x 40 cm x 23 cm. Rejser man på en europæisk rute som tilslutningsfly til en interkontinental rejse, må der medbringes to stykker håndbagage samt en lille dametaske eller en lille laptop-taske.

Stoppes af sikkerhedsinspektører
Disse regler skal nu håndhæves for at minimere forsinkelser på flyene. Derfor vil sikkerhedinspektører i maj måned stoppe alle rejsende umiddelbart før sikkerhedskontrollen, hvis debærer på for meget eller for stort håndbagage.

Ved sikkerhedskontrollen vil der være en måleenhed, hvor man kan få afprøvet, om håndbagagen overstiger de tilladte mål. Hvis det er tilfældet, vil sikkerhedsinspektørerne bede passagererne om at gå tilbage for at indchecke bagagen. Swedavia understreger dog, at man ikke decideret vil forbyde passagererne at gå gennem sikkerhedskontrollen med for meget eller for stort håndbagage.

Forbedret punktlighed og komfort
SAS oplyser, at det overordnede mål for kampagnen er at forbedre punktligheden samt komforten i kabinen.

“Vore fly er indrettet til et bestemt antal tasker og bagage i kabinen, og det er ikke tilladt for kabinepersonalet at placere håndbagage andre steder,“ hedder det i en meddelelse fra SAS.

En af de hyppigste årsager til forsinkelser er langsom boarding som følge af, at passagerene har for meget håndbagage med ombord. Af samlet 1.701 SAS-afgange, der i 2011 blev forsinket ud af Arlanda, var det i 311 tilfælde for meget håndbagage, der var årsag til forsinkelsen.

Ruten Stockholm-København topper statistikken efterfulgt af destinationerne Oslo, London-Heathrow, Frankfurt, Göteborg og Moskva.