British Airways' tidligere koncernchef Alex Cruz sammen med dronning Elizabeth ved flyselskabets 100-års jubilæum. (Foto: Nick Morrish | British Airways | PR)

Elizabeth og British Airways fulgtes ad gennem livet

British Airways har kondoleret oven på dronning Elizabeths bortgang, da hun delte en lang historie med flyselskabet, som blandt andet stod for hendes første flyvning over Atlanterhavet.

I dag flages der på halv i både Storbritannien og mange andre steder i verden i respekt for den britiske dronning Elizabeth, der torsdag afgik ved døden på, da hun sov stille ind på slottet Balmoral, der ligger i Skotland.

Hun er den monark, der har siddet på tronen i Storbritannien i længst tid, da hun var dronning i syv årtier. Dronning Elizabeth er adskillige gange blevet hyldet for at være en samlende figur, som på mange måder har personificeret det britiske monarki.

Nyheden om dronningens død fik både kongelige, politikere og virksomheder til at offentliggøre kondolencer. En af dem var British Airways. Flyselskabets historie startede i 1919, og dronningen blev født den 21. april 1926, så de har fulgtes ad hele livet.

Fløj over Atlanten
Dronningen har ofte fløjet med British Airways. Det gjorde hun blandt andet under sin første transatlantiske flyvning, der fandt sted i 1951.

Dengang fløj prinsesse Elizabeth – som var hendes titel på daværende tidspunkt – sammen med prins Phillip fra London til Montreal ombord på et Boeing Stratocruiser-fly fra British Overseas Airways Corporation (BOAC), som senere via en fusion blev til British Airways.

Igennem årene har den britiske kongelige familie blandt andet fløjet i fly af typerne De Havilland Comet 4, Boeing 70, Vickers VC-10 samt Lockheed Tristar. Det kom frem, da dronning Elizabeth i 2019 besøgte The Speedbird Centre, som er British Airways’ museum.

Årsagen til besøget var, at flyselskabet det år kunne fejre sit 100-års jubilæum, og i den anledning aflagde monarken besøg i British Airways’ hovedkvarter, der hedder Waterside. Her var der blandt andet opstillet modeller af alle de førnævnte flytyper for at fejre den fælles historie, som dronning Elizabeth og flyselskabet delte.

Meddelelsen om Dronning Elizabeth nåede samtlige British Airways-fly den 8. september kl. 19.50.

Mange kondolerer
Da nyheden om dronningens død blev bekræftet fra officiel hånd torsdag i denne uge, lagde British Airways en kortfattet besked på flyselskabets sociale medier, hvor selskabet erklærede, at man er stolt over, at have haft den nu afdøde monark med ombord.

”Vi er dybt beærede over og stolte af, at vi har fløjet dronning Elizabeth ved flere lejligheder. Det står tilbage som øjeblikke, vi altid vil værdsætte. Hendes majestæt har vist en stor styrke gennem så mange år, og hun har opfodret os til at holde sammen i de mørke tider. Derfor står vi nu stolt sammen med Storbritannien, så vi kan takke for hendes tro tjeneste og sige et sidste farvel til hende.”

Flyselskabet var dog langt fra alene om at markere torsdagens royale dødsfald. Heathrow, Gatwick, Manchester Airport samt en lang række lufthavne i Storbritannien, Airbus, Boeing og Virgin Atlantic var blandt de mange, der kondolerede oven på dronningens bortgang.

Det samme var tilfældet med danske Sun-Air, der er franchisepartner for British Airways.


Relaterede artikler:

British Airways skærer ned på skandinaviske ruter

100 års jubilæum i skyggen af strejketrussel

Dronninge-træf i Southampton