Helvetic Airways' femte Embraer E190-E2 i Brasilien før rekordflyvningen over Atlanterhavet. Foto: Embraer

Embraer E190 sætter rekord over Atlanten

Schweiziske Helvetic Airways har gennemført en direkte flyvning fra Brasilien til Schweiz med en helt ny Embraer E190-E2, hvilket er flytypens længste flyvning nogensinde.

En ganske bemærkelsesværdig rekord blev for nyligt sat af det schweiziske flyselskab Helvetic Airways.

Et hold medarbejdere fra selskabet var rejst til Brasilien for at få leveret dets femte spritnye Embraer E190-E2. Og på den transatlantiske flyvning tilbage mod Schweiz blev der sat rekord med det nye fly, der har registreringen HB-AZE.

Piloterne på flyet valgte at flyve en direkte vej fra Brasilien over Atlanterhavet og til alpelandet midt i Europa. Den historiske flyvning blev foretaget 2. juli, og der var således ingen stop undervejs mellem de to kontinenter.

Rekordflyvning på 7.300 kilometer
Helvetic Airways fik leveret det nye fly fra Embraer i São José dos Campos-fabrikslufthavnen, hvorefter besætningen fløj det til Natal i det nordøstlige hjørne i Brasilien. Herfra fortsatte Embraer-flyet direkte til Zürich på flynummeret 2L-9409.

”Vi forsøgte at gennemføre den længste flyvning nogensinde med en E190-E2,” bekræfter en talsmand fra Helvetic Airways til det tyske luftfartsmedie Aerotelegraph. Flyvningen fra Natal til Zürich var cirka 7.300 kilometer lang, og flyvetiden var omkring ni timer og 10 minutter.

Det var muligt at gennemføre flyvningen, da der kun var fem besætningsmedlemmer om bord – og ingen fragt. Normalt er rækkevidden for Embraer E190-E2 ”kun” 5.300 kilometer.

Før flyvningen over Atlanterhavet var det uklart, hvorvidt der overhovedet ville blive sat rekord, da det var meget afhængigt af vejrforholdene. I første omgang var målet Genève, men flyet, der er indrettet med 110 sæder, nåede altså til Zürich.

Stor milepæl for Embraer
De fire første E190-E2, som Helvetic Airways har fået leveret, har fløjet en anden rute på leveringsflyvningerne hjem til Schweiz. Flyene er blevet fløjet fra Embraer-fabrikken til Recife i det nordøstlige Brasilien. Derfra over Atlanterhavet til Gran Canaria inden det sidste stykke til Zürich.

Den femte E190-E2 til Helvetic Airways var samtidig fly nummer 1.600 leveret fra Embraer. Flyselskaber og leasingselskaber fra omkring 50 lande har fået leveret Embraer-fly, siden den første generation E-fly blev sendt i drift i 2004. De nye og mere brændstofeffektive anden-generations E2-fly blev leveret til flyselskaberne fra 2018.

”Det er en kæmpe milepæl i E-fly-programmet og i virksomhedens historie. I årenes løb har jeg personligt været meget tæt på Helvetic og deres flådeplanlægningsprojekt med E-fly. Alle hos Embraer er ekstremt stolte over at se et så kendt flyselskab operere vores E-fly nummer 1.600,” siger Arjan Meijer, direktør for Embraers afdeling for kommercielle fly.

Helvetic Airways har samlet set 12 E190-E2 i fast ordre med option på yderligere 12. Flyene skal forny den nuværende flåde, der består af 11 første-generations Embraer E190. E190-E2 bruger 17,3 procent mindre brændstof end E190.

 

Relaterede artikler:

Embraer får certificeret ny E190-E2

Widerøe har fået leveret første Embraer-jet

SWISS øger samarbejdet med Helvetic Airways