CPH har været med til at udvikle Istanbul Airport, der åbnede officielt i oktober sidste år. Foto: Istanbul Airport

Endelig åbning af Istanbul Airport udskudt igen

I slutningen af oktober sidste år skulle Istanbul Airport have været fuldt operationsdygtig, men nu har lufthavnen udskudt den endelige indvielse for tredje gang.

Åbningen af den nye tyrkiske storlufthavn, Istanbul Airport, lader vente på sig.

Lufthavnen blev officielt indviet den 29. oktober sidste år, men på daværende tidspunkt var der stadig et stort stykke arbejde at gøre, før den kunne håndtere den planlagte trafik. Istanbul Airport udskød derfor – i første omgang – den endelige åbning til sidst i december. Denne dato var imidlertid også urealistisk, og lufthavnen udsatte dernæst åbningen til den 3. marts i år.

Men det kræver tilsyneladende længere tid at blive fuldt operationsdygtig, så den nye Istanbul-lufthavn kan overtage al trafikken fra den aldrende Istanbul Atatürk Airport. Seneste melding fra Istanbul Airport er nu, at den endelige åbning er udskudt igen – og for tredje gang – til den 7. april. Det skriver den tyrkiske avis Hürriyet.

Flytter på 45 timer
Hürriyet rapporterer, at det store arbejde med at overflytte trafikken fra Istanbul Atatürk Airport til den nye storlufthavn bliver sat i gang den 5. april klokken tre lokal tid. Trafikken vil efter 45 timers arbejde herefter være overflyttet til Istanbul Airport, der også har haft betegnelsen Istanbul New Airport.

Istanbul Airport vil herefter – hvis endnu en udskydelse undgås – kunne håndtere al den flytrafik, der normalt er i Istanbul Atatürk Airport. Atatürk-lufthavnen håndterede 68 millioner passagerer i 2018.

Der blev så småt åbnet op for flytrafik fra Istanbul Airport efter den officielle indvielse den 29. oktober sidste år. Det havde kun taget tre og et halvt år at bygge den nye storlufthavn i den tyrkiske millionby, men noget tyder på, at den officielle åbningsdag blev iværksat lidt for tidligt.

Relativt få daglige passagerer
I perioden fra den 31. oktober 2018 og til den 31. januar i år har Istanbul Airport – ifølge egne tal – håndteret i alt 187.553 passagerer. Det giver et snit på blot lidt over 2.000 passagerer om dagen. Der er således milevidt til de 90 millioner passagerer årligt, som er den indledende kapacitet, når lufthavnen bliver fuldt operationsdygtig.

Det tyder dog på, at de relativt få passagerer indtil videre nyder at rejse fra Istanbul Airport. Lufthavnen fik allerede i slutningen af sidste år lavet en passagertilfredshedsundersøgelse, der imidlertid viste positive tilkendegivelser om servicen og niveauet af den nye lufthavn. De rejsendes oplevelse er også i højsædet, lød det fra Kadri Samsunlu, der er direktør for operationer i Istanbul Airport.

”En af de vigtigste prioriteter for Istanbul Airport er at levere en upåklagelig passagerkomfort på rejsen og at kunne tilbyde en fremragende passageroplevelse,” sagde han i forbindelse med undersøgelsen.

I øjeblikket har Istanbul Airport IATA-koden ISL. Lufthavnen overtager dog IATA-koden IST fra Istanbul Atatürk Airport, når denne lufthavn lukker for rutetrafik i forbindelse med flytningen til Istanbul Airport.

 

Relaterede artikler:

Istanbul Airport: Vi er klar 3. marts

Fuld åbning af ny Istanbul-lufthavn udsat

Istanbul New Airport annoncerer første flyvning

Nordmand står bag ny Istanbul-lufthavn

To døgn til at flytte mellem Istanbul-lufthavne