Endnu et flystyrt i Nepal

Et fly fra nepalesiske Tara Air med 20 passagerer og tre besætningsmedlemmer ombord forulykkede onsdag på en flyvning fra Pokhara til Jomsom. Samtlige ombordværende omkom ved ulykken.

Indenrigsflyvning i de bjergrige egne i Nepal er uomtvisteligt forbundet med en stor risiko. Det viser ulykkesstatistikkerne fra de nepalesiske flyselskaber.

Onsdag blev Nepal-flyselskabet Tara Air ramt af sin anden dødsulykke siden etableringen i 2009. Det skete på en flyvning fra Pokhara til Jomsom, der ligger omkring 220 kilometer vest for hovedstaden Katmandu.

Flyet af typen Viking DHC-6-400 Twin Otter forlod Pokhara kl. 07.50 lokal tid, og ni minutter inde i den 20 minutter lange flyvning mistede flyveledelsen kontakten med flyet, der fem og en halv time senere blev fundet udbrændt i det bjergrige område omkring Myagdi-distriktet.

Ombord på det 18-sæder store fly var 20 passagerer (18 voksne og to spædbørn uden sæde, red.) samt tre besætningsmedlemmer. Samtlige ombordværende omkom ved ulykken, bekræfter Tara Air på selskabets hjemmeside.

“Med den største beklagelse og i ekstrem chok bekræfter vi ulykken med rutenummer TA193. Vi udtrykker vores dybeste medfølelse til familier og venner til de afdøde. Det er en ekstremt trist dag for os alle hos Tara Air,“ skriver selskabet.

I alt 21 af de 23 omkomne var nepalesiske statsborgere, mens de to øvrige var fra henholdsvis Kina og Kuwait.

Dansker i dødsulykke i 2014
Flyet med registreringen 9N-AHH blev leveret direkte fra producenten i Canada i september måned sidste år og var således næsten helt nyt. Tara Air oplyser, at vejret i afgangs- og ankomstlufthavnene var rimeligt, men det barske og bjergrige område er kendt for, at vejret kan ændre sig dramatisk i løbet af få minutter.

Det er ikke første gang, at Tara Air oplever en dødsulykke i flyselskabets blot syvårige historie. Den 15. december 2010 forulykkede et DHC-6 Twin Otter-fly kort efter starten fra lufthavnen i Lamidanda med kurs mod Katmandu. I alt 19 passagerer og tre besætningsmedlemmer omkom ved ulykken.

Seneste alvorlige flyulykke i Nepal skete den 16. februar 2014, hvor et DHC-6 Twin Otter-fly fra Nepal Airlines styrtede ned undervejs på en flyvning mellem Pokhara til Jumla. Her omkom tre besætningsmedlemmer og 15 passagerer – herunder en dansk statsborger.

Siden den 5. december 2013 har samtlige flyselskaber fra Nepal stået på EU´s sorte liste over flyselskaber med flyveforbud inden for EU.