Qatar Airways Group kommer ud af 2024 med et rekordstort årsresultat på bundlinjen. Det er ikke det første flyselskab fra Mellemøsten, som kan fejre rekorder i denne måned.
For to uger siden kunne Emirates offentliggøre et årsregnskab, som viste et rekordstort overskud på 6,2 milliarder dollars. Nu melder Qatar Airways Group sig også på banen med en bundlinje, som aldrig har været pænere.
14,2 milliarder danske kroner, lyder overskuddet på, og det er en vækst på hele 28 procent sammenlignet med samme tid sidste år.
Koncernen inkluderer ud over koncernens passagerflyvninger også cargo, catering og Qatar Duty Free. Qatar Airways Group fremhæver selv, at særligt Qatar Airways Cargo har haft et succesfuldt år med en omsætning, som er vokset med 17 procent, hvilket er det højeste niveau siden corona.
Fra selskabet lyder det, at resultatet er hentet hjem, fordi man har været god til at tilpasse sig forholdene på markedet, investeret i digitalisering og fokus på datadrevne analyser og driftssikkerhed. For hele koncernen lyder omsætningen på 154,8 milliarder danske kroner.
Går efter at styrke medarbejderoplevelsen
Hos Qatar Airways Group glæder koncernens administrerende direktør, Badr Mohammed Al-Meer, sig over resultatet, som han mener, skyldes de ansatte i koncernen.
”De rekordgode resultater viser, hvor hårdt vores medarbejdere arbejder, og hvor dygtige og dedikerede vores teams er på tværs af Qatar Airways Group. Ingen af de gode resultater ville være mulige uden vores folk – mere end 55.000 af dem på tværs af kloden. Vi fokuserer på at opdyrke talent i vores strategi Qatar Airways 2.0,” siger direktøren.
Konkret fokuserer strategien, som Badr Mohammed Al-Meer nævner, på vækst, kundeoplevelsen og på robusthed. En del af strategien er også at arbejde bevidst på medarbejderoplevelsen, så det er så attraktivt som muligt at arbejde i selskabet.
Ramte flere milepæle
Udover de finansielle resultater fremhæver Qatar Airways Group også en række milepæle, som man har ramt i det seneste regnskabsår.
Det drejer sig om en udvidelse af Hamad International Airport, så den kan håndtere 65 millioner passagerer årligt, og installeringen af Elon Musks Starlink-WiFi på Qatar Airways’ flåde af Boeing 777’ere.
Man har blandt andet også købt 25 procent af aktierne i Virgin Australia og 25 procent af det regionale flyselskab Airlink i Sydafrika.
Har indgået nye partnerskaber
I løbet af det seneste regnskabsår har Qatar Airways Group også indgået en række strategiske partnerskaber med andre flyselskaber samt selskaber, som fragter passagerer med tog, færger og helikoptere.
Det betyder, at man kan tilbyde mere end 2.000 destinationer i selskabets bredere netværk. Det gælder for eksempel et samarbejde med China Southern Airlines om flyvninger mellem Guangzhou og Doha, Japan Airlines om daglige flyvninger mellem Tokyo og Doha og Garuda Indonesia om daglige afgange mellem Jakarta og Doha.
”Vi har indgået strategiske partnerskaber i luftfartsindustrien, så vores koncern forbliver agil i en verden, hvor der hele tiden sker nye ting både politisk, økonomisk og miljømæssigt,” fortæller Badr Mohammed Al-Meer og tilføjer:
”Alt det betyder, at vi fortsat kan tilbyde og udvikle exceptionel service uanset om det drejer sig om vores prisvindende Qsuite, fine dining eller vores hurtige Starlink-internet til alle passagerer.”
Aktuelt tæller Qatar Airways Groups flåde i øvrigt 292 fly, hvilket er en fremgang på otte fly i løbet af det seneste år. I selve passagerflåden er der 233 fly, som tæller 10 Airbus A380’ere, 58 A350’ere, 13 A330’ere og 28 A320’ere. Fra Boeing ejer selskabet 51 787’ere, 64 777’ere og ni Boeing 737 MAX 8’ere.
Relaterede artikler:
Emirates slår igen rekord i nyt regnskab