Hawaiian Airlines skal operere 10 Airbus A330-300F for Amazons Prime Air. (Foto: Amazon | PR)

Endnu et passagerflyselskab vil tilbyde CMI-fragt

Hawaiian Airlines følger i hælene på amerikansk passagerflyselskab og vil også tilbyde fragtflyvninger for Amazon for at skabe en mere fleksibel forretningsmodel.

Amerikanske Sun Country Airlines, der har SAS-långiveren Apollo Global Management som en af hovedaktionærerne, har gennemført en succesfuld turnaround, der bragte selskabet godt gennem coronapandemien.

Flyselskabet, der er baseret i Minneapolis-St. Paul, indgik i 2019 en aftale med Amazon Air om at beskæftige 10 Boeing 737-800 fragtfly på vegne af den store e-handelsgigant. Det har, ifølge selskabet, skabt større modstandsdygtighed over for økonomiske og brancherelaterede nedture end et traditionelt passagerruteflyselskab.

Nu har Hawaiian Airlines valgt at kopiere denne model. Selskabet har netop offentliggjort en aftale om at skulle operere og vedligeholde en flåde på 10 Airbus A330-300 fragtfly på vegne af Amazon Air, der flyver under navnet Prime Air.

Der bliver tale om en såkaldt CMI-aftale (Crew, Maintenance, Insurance, red.), hvor Amazon Air stiller flyene til rådighed, mens Hawaiian Airlines skal sørge for det operationelle.

Første Airbus-fly hos Amazon Air
De 10 fly har Amazon Air leaset fra flyleasingselskabet Altavair, og de forventes at kunne blive leveret i løbet af 2023 og 2024. Flyene skal dog først konverteres fra passagerfly til fragtfly, og det kommer til at ske på Elbe Flugzeugwerke i Dresden.

Det er de første Airbus-fly, der kommer ind i Amazon Air-flåden, der tæller i alt 89 fly, der er fordelt med 29 Boeing 737-800, 55 Boeing 767-300 samt fem ATR 72. 

“Vi er glade for at byde Airbus velkommen til vores Amazon Air-flåde. Disse A330-300 vil ikke kun være de første af deres slags i vores flåde, de vil også være det nyeste og største fly for Amazon Air, hvilket giver os mulighed for at levere flere kundepakker med hver flyvning,” siger Philippe Karam, direktør for Amazon Global Air Fleet & Sourcing.

Stigende antal ACMI/CMI-aftaler hos fragtoperatører
Hele flåden hos Amazon Air er baseret på ACMI- og CMI-aftaler med lidt mere end en håndfuld flyselskaber. Et af disse er Fort Lauderdale-baserede Silver Airways, der udover regionale passagerflyvninger beskæftiger fem ATR-fly for Amazon Air. Men også rendyrkede fragtflyselskaber som Air Transport International, ASL Airlines, Atlas Air og Cargojet Airways er inde i varmen hos Amazon Air.

Forretningsmodellen har også vundet indpas hos andre fragtoperatører. Således skal Miami-baserede Amerijet International operere tre splinternye Boeing 767-300F på vegne af Maersk Air Cargo, og samtidig er A.P. Møller – Mærsk-konkurrenten MSC Mediterranean Shipping Company i gang med at etablere MSC Air Cargo, der starter ud med fire helt nye Boeing 777-200F på en ACMI-aftale fra amerikanske Atlas Air

 

Relaterede artikler:

Maersk Air Cargo får ny konkurrent

Succesfuld børsnotering og Europa i horisonten

Første nye Boeing 767 leveret til Maersk Air Cargo