EUs myndigheder har i dag godkendt den planlagte fusion mellem British Airways og Iberia uden forbehold eller betingelser. De to luftfartsselskaber fik de amerikanske konkurencemyndigheders godkendelse i juni måned. Dermed skabes Europas tredjestørste luftfartsselskab.
EUs myndighederhar i dag godkendt den planlagte fusion mellem British Airways og Iberia uden forbehold eller betingelser.De to luftfartsselskaber fik de amerikanske konkurencemyndigheders godkendelse i juni måned.
Disse godkendelser ses som afgørendeskridt i retning af at fuldende den længe forberedte fusion. Den endelige fusion mellem British Airways og Iberia ventes at foregå inden udgangen af 2010.
Fusionen skal give de to selskaber mulighed for a reducere omkostningerne med henved 3 milliarder kroner i løbet af fem år. Desuden bliver der mulighed for at starte nye ruter mellem London og New York, Boston, Dallas og Miami.
Planen om fusionen blev fremlagt i april 2010 efter næsten to års forhandlinger mellem British Airways og spanske Iberia. Kombinationen af British Airways og Iberia vil skabe en gigant med over 500 fly og omkring58 millionerpassagerer årligt. Det fusionerede selskab vil dermed blive Europas tredjestørste flyselskab, kun overgået af tyske Lufthansa og Air France-KLM.
Fusionen vil efter planen blive et fælles holdingselskab med hovedkvarter i London, men være indregistreret i Spanien, der så vil eje driftsselskaberne British Airways og Iberia.
Aktionærerne i British Airways skal have 55 procent af det nye holdingselskab, mens Iberias aktionærer ventes at få 45 procent. Selskabet ventes at blivebørsnoteret i både London og Madrid og topchefen ventes at blive Willie Walsh fra British Airways.
Samtidig har EU-myndighederne givet grønt lys til et transatlantisk samarbejde mellem British Airways og American Airlines omfælles priser, markedsføring og planlægning af internationale ruter over Atlanten. Godkendelsen i denne sag kom efter, at selskaberne accepterede at afgive et antalstart- og landingstilladelser (slots)i lufthavne i USA og Storbritannien.