Skitse af Atlantic Airways' nye træningscenter til helikopterpiloter. Illustration: Atlantic Airways

Færøerne får mest moderne simulator i nyt træningscenter

Atlantic Airways har underskrevet en kontrakt omkring etablering af nyt træningscenter, hvor helikopterpiloter i en topmoderne simulator kan træne alverdens manøvrer.

I juni sidste år kunne administrerende direktør i Atlantic Airways, Jóhanna á Bergi, fortælle, at flyselskabet havde investeret i en simulator til AW139-helikoptere. Og nu kan arbejdet med at etablere en ny bygning til den begynde.

Således har Atlantic Airways og den færøske entreprenørvirksomhed MTV-Byggivirkið underskrevet en aftale om bygning af et nyt træningscenter, der skal huse den nye simulator. Bygningen vil blive opført på et område over for Vágar Lufthavn, og der vil blive kun fem minutters gang mellem terminal og simulatorbygning.

Aftalen blev underskrevet af direktør Morten Vang og projektleder Óluva Vang på vegne af MTV-Byggivirkið samt bestyrelsesformand Niels Mortensen og Jóhanna á Bergi på vegne af Atlantic Airways.

“Vi har i dag taget et stort skridt på vejen frem imod realiseringen af vores nye træningscenter Atlantic Airways Aviation Academy, som bliver et stort fremskridt for færøsk luftfart, samtidig med at vi diversificerer vores indtægtsgrundlag,” udtaler Niels Mortensen, som glæder sig over, at byggeriet kan gå i gang.

Kan tages i brug i sommeren 2024
Den nye helikoptersimulator er state-of-the-art og er produeret af den franske elektronikkoncern Thales. Prisen er i omegnen af 100 millioner danske kroner.

Skitse af Atlantic Airways’ nye træningscenter til helikopterpiloter. Illustration: Atlantic Airways

“Dette er et særdeles spændende projekt for os. Dette er noget andet end det, som vi plejer at bygge, og noget som kommer til at promovere Færøerne fremover, og det er også med til at henlede større opmærksomhed på vores virksomhed,” siger Morten Vang, direktør i MTV-Byggivirkið.

Det forventes, at selve hangarbygningen bliver færdig i midten af november i år, hvorefter opsætningen af den nye AW139-simulator går i gang. Træningscenteret med hangar og kontorfaciliteter bliver i alt 1.500 kvadratmeter og vil blive opvarmet med jordvarme.

Mayfinn Norðoy fra arkitektselskabet Kontrast er arkitekten, der har tegnet bygningen med inspiration fra de færøske øer Lítla Dímun og Stóra Dímun.

Atlantic Airways Aviation Academy vil kunne tage imod de første helikopterpiloter i sommeren 2024, mens hele byggeriet forventes færdigt i oktober samme år.

Træning af både piloter og redningsarbejdere
Den kommende helikoptersimulator i Færøerne bliver den mest moderne simulator på markedet til træning af helikopterpiloter og redningspersonale. Dens fulde navn er AW139 Reality H Full Flight Simulator. Både piloter og Atlantic Airways’ Search & Rescue-team kan træne med virtuel reality fra nærområdet.

Flåden hos Atlantic Airways består blandt andet af to Agusta Westland AW139-helikoptere, der hver har plads til 15 passagerer, og som flyver til de mindre, afsidesliggende landsbyer i Færøerne. De to helikoptere er desuden i stand til at foretage Search & Rescue-opgaver døgnet rundt og hele året.

Foruden træning af egne helikopterpiloter har Atlantic Airways også planer om, at piloter fra andre lande skal komme til Færøerne og træne i den nye simulator. Flyselskabets egne helikopterpiloter skal dog – som hidtil – ikke længere rejse til Doha for at træne, når den nye simulator kommer i brug.

Ved offentliggørelsen af det nye simulatorkøb i juni 2022 præsenterede Jóhanna á Bergi en video i et opslag på LinkedIn, hvor den nye AW139-simulator bliver omtalt på færøsk af både hende selv og en helikopterpilot fra Atlantic Airways. Videoen kan ses her.

 

Relaterede artikler:

Atlantic Airways etablerer træningscenter

Atlantic Airways fordobler New York-flyvninger i 2024

Afblæser lockoutvarsel for Atlantic Airways-piloter