Norwegian-fly i Oslo Lufthavn (Foto: Hans Olav Nygård | CC)

Finanshuse ser likviditetsrisiko hos Norwegian

To anerkendte finanshuse i Schweiz og USA mener, at der er risiko for, at Norwegian løber tør for kontanter. Dansk finansanalytiker tror på selskabets overlevelse.

Der har i løbet af 2018 været en række dommedagsprofetier i forhold til Norwegian, og nu er flere tilsyneladende på vej.

Det er analytikere hos Credit Suisse og amerikanske Bernstein, der begge advarer om, at der kan være en risiko for, at Norwegians kasse snart kan være tom. Det skriver det norske nyhedsbureau TDN Finans.

“Norwegian ser ud til at løbe tør for kontanter ved priser på flybrændstof på 700 dollar per ton,” skriver Credit Suisse.

Med en aktuel brændstofpris på 780 dollar per ton og en afdækning på blot 22 procent af forbruget for resten af 2018, så kan det hurtigt give udfordringer for Norwegian.

Finanshuset Bernstein ser også faresignaler hos Norwegian og spår allerede nu, at selskabet vil komme til at bryde sine aftaler med långiverne, og at der vil blive en negativ pengestrøm i det norske lavprisflyselskab.

“Det er dog ikke en endegyldigt, at selskabet vil gå konkurs,” lyder meldingen fra Bernstein til Wall Street Journal ifølge TDN.

Skal finde ny driftskapital
Selvom brændstofomkostningerne i stigende grad kan blive en klods om benet på Norwegian, så er der stadig muligheder for at manøvrere sig ud af den potentielt vanskelige situation.

“Hvis Norwegian kan sælge nogle af sine bestilte fly, finde finansiering til de resterende og hente kapital for at sikre dels sine låneaftaler og få finansiering til driften næste år, så kan selskabet overleve stormen, som kommer af satset på langdistanceruter og øgede brændstofomkostninger,” vurderer Bernstein ifølge TDN.

Den vurdering er aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank enig i. Aktieanalysechefen har igennem mange år fulgt SAS-aktien ganske tæt og dermed også selskabets konkurrenter i Skandinavien.

“Uden kapitalforhøjelsen tidligere på året, ville Norwegian ikke have været i stand til at flyve videre på samme niveau som tidligere. Selskabet er stadig i en stor indtjeningsmæssig krise, men jeg er overbevist om, at man kan finde de penge, der skal til, så selskabet kan flyve videre,” siger Jacob Pedersen.

Da Oslo Børs lukkede fredag eftermiddag var Norwegian-aktien steget med 0,5 procent på Oslo Børs til kurs 200. I forhold til samme tidspunkt sidste år er kursen dog 11,21 procent lavere, og den seneste måned er kursen faldet med næsten 25 procent.

 

Relaterede artikler:

Ni procent passagervækst for Norwegian i september

Norwegian-regnskab: ‘Små glimt af sollys’

Ekstraordinære indtægter trak Norwegian i plus

IAG kan udnytte uforløst potentiale i Norwegian

Analytiker: Perfekt gennemført finansiel nødlanding