Den finske lufthavn Tampere-Pirkkala Airport bliver i øjeblikket renoveret. Foto: Finavia

Finsk lufthavn må lukke i fire uger

En stor opgradering af den finske lufthavn Tampere-Pirkkala Airport er i gang, og det betyder, at lufthavnen til sommer må lukke for al flytrafik i en lille måned.

Der er i øjeblikket fuld gang i et stort udviklingsprojekt i Tampere-Pirkkala Airport små 200 kilometer nordvest for hovedstaden Helsinki.

Den finske lufthavnsoperatør Finavia investerer mere end 15 millioner euro (110 millioner kroner, red.) i projektet, og målet er, at lufthavnen skal have mere kapacitet og en sikrere afvikling af trafikken.

”Arbejdet begyndte i april med det formål at sikre flydende og sikker flytrafik og reducere miljøbelastningen. Lufthavnen vil blive væsentligt forbedret for både nuværende operatører og fremtidige behov,” siger Mari Nurminen, lufthavnsdirektør i Tampere-Pirkkala, i en pressemeddelelse.

Finavia har planlagt renoveringsarbejdet med henblik på at forstyrre flytrafikken mindst muligt. Man undgår dog ikke helt at lukke ned for landingsbanen, der skal have lagt ny asfalt. Lufthavnen vil derfor være lukket for al flytrafik i perioden fra den 17. juli til den 12. august 2018. Flyene vil kunne lette og lande igen i Tampere-Pirkkala fra den 13. august.

Når landingsbanen genåbner – og udviklingsprojekt så småt finder sin afslutning – er det planen, at lufthavnen skal kunne modtage langdistancefly. En opgradering af taxiveje og landingsbane skal gøre det muligt at håndtere fly som for eksempel den nye Airbus A350. Det vil åbne op for helt nye markeder for den lille finske lufthavn.

Tager flere miljøhensyn
Opgraderingen i lufthavnen indebærer således både landingsbane og taxiveje, men også forpladsen bliver renoveret. Det samlede renoveringsareal er 330.000 kvadratmeter. Et område svarende til 50 fodboldbaner.

Finavia investerer desuden i et instrumentlandingssystem, ILS, der skal øge sikkerheden i vejr med nedsat sigtbarhed. Der bliver også taget miljøhensyn ved at lave pumpestationer og jordbeskyttelse i det område, hvor flyene får de-icing.

Lufthavnens miljøpåvirkning mindskes også ved, at man laver LED-belysning langs taxibanerne. Den nye belysning er en del af Finavias klimaprogram, der har det ambitiøse mål at bringe udslippet ned til nul i sine lufthavne.

Finavia har tidligere også renoveret passagerernes områder og servicen i begge terminaler for at reducere lufthavnens påvirkning af miljøet. Samlet set har Finavia investeret mere end 21 millioner euro (155 millioner kroner, red.) i Tampere-Pirkkala Airport over de seneste par år.

 

Relaterede artikler:

Højhastighedstog fra Helsinki Lufthavn til Tampere

Scandic bygger nyt hotel i Tampere

SAS: Vi kommer til at skære i ruteprogrammet