Vueling-fly i Barcelona El-Prat.

Fjerde overskud i træk fra Vueling

Det spanske lavprisflyselskab Vueling kom ud af 2012 med et nettoresultat på 211 mio. kroner, hvilket er godt halvdelen af Norwegians overskud. Men det er fjerde år i træk, at Vueling kan præsentere sorte tal på bundlinjen.

Lavprisflyselskaberne fortsætter med at præsentere overskud på samlebånd, mens de traditionelle netværksselskaber i stedet må kæmpe med store underskud.

Det spanske lavprisflyselskab Vueling er et godt eksempel herpå. I 2012 kom Vueling ud med et nettoresultat på 28,3 mio. euro svarende til 211 mio. kroner. Til sammenligning havde Norwegian et overskud på 456,6 mio.norske kroner i samme periode.Det er samtidig fjerde år i træk, at Vueling kan præsentere overskud.

Vueling er i dag det fjerdestørste lavprisflyselskab i Europa efter Ryanair, easyJet og Norwegian. Vueling transporterede i 2012 i alt 14,8 mio. passagerer, mens Norwegian havde 17,7 passagerer om bord i selskabet fly.

Men tilsyneladende er der mere fart på det spanske lavprisflyselskab. Således voksede antallet af passagerer med 20,1 procent sammenlignet med året før. Norwegians vækst var blot på 7,7 procent. Hvis Vueling fortsætter væksten med samme hastighed, vil Norwegian være overhalet som tredjestørste lavprisflyselskab i løbet af et par år.

Samme omkostningsniveau
Nu handler det ikke alene om størrelsen. Det handler også om at kunne tjene penge, hvilket der er størst mulighed for, når man har det rette omkostningsniveau.

Her sænkede Norwegian i 2012 enhedsomkostningerne medtre procent, mens Vueling formåede at barbere en enkeltprocent af omkostningerne, eksklusive flybrændstof. Dermed landede begge lavprisflyselskaber på en enhedsomkostning på 0,31 kroner per fløjet passagerkilometer.

Det bliver derfor spændende at følge, hvordan duellen mellem Vueling og Norwegian udvikler sig fremadrettet. Norwegian har etableret baser i Málaga, Las Palmas og snart også Alicante for at kunne operere på ruterne mellem Skandinavien og Spanien til en lavere omkostning.

Vueling øgede i 2012 passagertallet i Skandinavien med 2,2 procent til i alt 278.000 passagerer. Dermed var Skandinavien det største vækstmarked efter Spanien (indenrigs), Frankrig og Tyskland. Sidste åråbnede Vueling ruter fra Spanien til København, Aalborg, Stavanger og Stockholm. I 2013 bliver Bergen, Oslo, Gøteborg og Helsinki føjet til rutekortet.

Anerkendelsetil Vueling
Vueling er netop blev hædret af Air Transport World som “Value Airline of the Year“i forbindelse medden 39. prisuddeling. I 2009 fik Norwegian tildelt prisen “Market Leader of the Year“, så begge selskaber har igennem de senere år ydet præstationer ud over det sædvanlige.

ATW fremhæver i sin begrundelse, at Vueling har skabten ny konkurrencesituationi det europæiske luftfartsmarked med kombinationen af lavpris-disciplin sammen med full-service og et højkvalitetsprodukt.

Prisen til Vueling overrækkes den 26. marts ved et stort arrangement på Omni Shoreham Hotel i Washington D.C.